Bonus delen met anderen motiveert

ArbeidsmarktIncentivesLoonLoonkostenLoopbaanMotivatieOrganisatieStrategie
Dat besluiten onderzoekers van de Fuqua School of Business van Dake University na een analyse van drie onafhankelijke studies. Die tonen aan dat organisaties hun werknemers de kans geven om geld te geven aan anderen (collega’s of een goed doel), dit in het voordeel is van zowel de organisatie als van het individu. Werknemers zijn niet alleen gelukkiger en tevreden, het volledige team presteert ook beter.

In de eerste studie kregen werknemers van een Australische bank een cheque van 25 of 50 dollar die ze in naam van hun werkgever konden schenken aan een zelfgekozen goed doel. Deze werknemers voelden zich gelukkiger en waren meer tevreden met hun job dan collega’s die een lager bedrag of niets doneerden.

In de tweede en derde studie kregen elf sportteams van de University of British Columbia en veertien Belgische verkoopteams van een farmaceutisch bedrijf de keuze om hun bonus ofwel voor zichzelf te houden, dan wel te delen met de andere teamleden. In beide studies bleek dat wanneer de bonussen gedeeld werden met het team, het volledige team beter presteerde dan wanneer de teamleden de bonus voor zichzelf hielden.

Kanttekening

Andere onderzoekers wijzen er echter op dat zo’n ‘sociale bonus’ pas effect heeft als werknemers zelf ook nog iets overhouden van de ‘in hun ogen welverdiende bonus’ en als ze zelf kunnen beslissen wie een deel van de bonus krijgt. Anders valt ook de voldoening van het ‘geven’ weg en kan het tot frustratie leiden. De bonus waar ze hard voor gewerkt hebben, wordt hen immers ontzegd. Of ze hadden de bonus zelf nodig om onverwachte uitgaven te betalen.

Bron: Hreonline.com

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.