In de eerste studie kregen werknemers van een Australische bank een cheque van 25 of 50 dollar die ze in naam van hun werkgever konden schenken aan een zelfgekozen goed doel. Deze werknemers voelden zich gelukkiger en waren meer tevreden met hun job dan collega’s die een lager bedrag of niets doneerden.
In de tweede en derde studie kregen elf sportteams van de University of British Columbia en veertien Belgische verkoopteams van een farmaceutisch bedrijf de keuze om hun bonus ofwel voor zichzelf te houden, dan wel te delen met de andere teamleden. In beide studies bleek dat wanneer de bonussen gedeeld werden met het team, het volledige team beter presteerde dan wanneer de teamleden de bonus voor zichzelf hielden.
Kanttekening
Andere onderzoekers wijzen er echter op dat zo’n ‘sociale bonus’ pas effect heeft als werknemers zelf ook nog iets overhouden van de ‘in hun ogen welverdiende bonus’ en als ze zelf kunnen beslissen wie een deel van de bonus krijgt. Anders valt ook de voldoening van het ‘geven’ weg en kan het tot frustratie leiden. De bonus waar ze hard voor gewerkt hebben, wordt hen immers ontzegd. Of ze hadden de bonus zelf nodig om onverwachte uitgaven te betalen.
Bron: Hreonline.com