Een kwart van de werknemers uit de privésector in ons land ontvangt dit jaar een bonus. Het bedrag dat de werknemers op hun rekening zullen zien verschijnen, ligt gemiddeld 11 procent hoger dan vorig jaar. Dat komt omdat de bonussen toegekend worden op basis van de bedrijfsresultaten van 2021.
In vergelijking met 2021, krijgen dit jaar ongeveer evenveel werknemers (24,4 procent) een bonus. Het gemiddelde bedrag dat toegekend wordt, ligt 11,5 procent hoger, ondanks de energiecrisis. Het gemiddelde bonusbedrag stijgt daarmee naar €5.924. Dat blijkt uit een onderzoek van Acerta.
De collectieve CAO90-bonus blijft de populairste manier om werknemers te belonen. 13,9 procent van de bedienden kreeg in 2022 zo’n collectieve bonus. Het gemiddelde bedrag van deze bonus is €1.368. Dat is het laagste bedrag van de verschillende soorten bonussen die toegekend kunnen worden. Dat gemiddelde bedrag, en het aantal mensen die dit ontvingen, is allebei gestegen ten opzichte van vorig jaar, met respectievelijk 11,4 procent en 8,8 procent.
De winstpremie is ook een collectieve bonus, maar deze is veel minder populair. Slechts 1,8 procent van de bedienden krijgt een winstpremie. Het gemiddelde toegekende bedrag van deze bonus ligt wél hoger ten opzichte van vorig jaar: 2.426 euro tegenover 2.028 euro in 2021.
LEES OOK OP HR SQUARE:
- Uberchauffeur is volgens arbeidshof toch werknemer
- Anciënniteit: een kwestie van seconden?
- Prato neemt meerderheidsparticipatie in HR-softwarebedrijf Dileoz
- Bereikbaarheidsdruk buiten werkuren neemt verder af
- Economische werkloosheid voor bedienden opnieuw moeilijker vanaf 1 juli 2025: wat betekent het voor werknemers en werkgevers?