Bonussen van CEO’s amper gekoppeld aan milieuprestaties

Loon

Milieuprestaties bepalen bij de 90 grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven slechts 6 procent van de totale remuneratie van hun CEO’s. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlerick Businness School.

Niet-financiële maatstaven (zoals duurzaamheid of innovatie) krijgen een doorsneegewicht van 32 procent voor de jaarlijkse bonus en 16 procent voor de langetermijnremuneratie. Milieuprestaties worden door slecht door 5 procent van de bedrijven opgenomen in de bonus. Het gaat dan ook zo goed als altijd over CO2-emissies, “terwijl energieverbruik, waterverbruik en afvalverwerking en verpakking voor sommige bedrijven ook zeer belangrijk zijn”, vertelt Xavier Baeten, Professor Reward & Sustainability aan Vlerick Business School.

Topsalarissen in België

De verloning (vast salaris, bonus en langetermijnremuneratie) van CEO’s bij Bel 20 bedrijven steeg, net zoals bij de Bel Mid (respectievelijke 23 en 13 procent). Bij Bel Small bedrijven daarentegen daalde de totale verloning met 5 procent.

De Bel 20 bedrijven behoren volgens Baeten duidelijk tot een andere liga. “De remuneratie van de CEO’s ligt een veelvoud hoger dan in kleinere bedrijven. Dat heeft vooral te maken met het feit dat langetermijnbeloningen zoals aandelenopties en performance shares daar veel vaker voorkomen en er aan de langetermijnremuneratie een veel hogere waarde wordt gegeven.”

LEES OOK OP HRSQUARE.BE

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.