“Breed verspreide werknemersparticipatie komt de bedrijfsprestaties ten goede”

ArbeidsmarktExtra-legale voordelenIncentivesLeiderschap en CoachingLoonLoonkostenMotivatieOrganisatieOverlegorganenStrategie
Jeffrey Pfeffer pleit voor aandelenplannen voor werknemers. Vraag is voor wie die moeten zijn? En waarom is mede-eigenaarschap zo belangrijk?

Jeffrey Pfeffer: “Alle wetenschappelijk gefundeerde onderzoek over dit thema komt al enkele decennia tot dezelfde overtuigende conclusie: een breed verspreide werknemersparticipatie komt de bedrijfsprestaties ten goede. Laat me de lezers van HR Square aanraden om eens de website te bezoeken van het National Center for Employee Ownership: www.nceo.org. Daar vind je een schat aan informatie over aandelenoptieplannen, winstdeelneming en andere vormen van werknemersparticipatie met ook heel wat onderzoeksgegevens over mede-eigenaarschap en de organisatiecultuur waarin zo’n mede-eigenaarschap gedijt.”

Maar zelfs als de meeste werknemers mede-eigenaar zijn, blijft het totale aandeel van de personeelsleden doorgaans zo’n luttel deel van het geheel, dat hun stem niet doorweegt op de beslissingen. Ze krijgen toch geen vat op de directie of raad van bestuur. Heeft het dan wel enig nut en impact?

Jeffrey Pfeffer: “Psychologisch eigenaarschap is niet bepaald hetzelfde als controle hebben. In het sociaalpsychologisch onderzoeksdomein spreken we van het ‘endowment effect’ of eigendomseffect: we kennen een hogere waarde toe aan de zaken die we in bezit hebben, we houden eenvoudigweg meer van iets wanneer het van ons is. Dat geldt voor alles, of het nu om een vulpen, een auto of een bedrijf gaat. Eens we eigenaar zijn of zelfs maar deels eigenaar zijn, ontstaat er psychische identificatie die er anders niet is.”

Het hele interview vindt u in HR Square van september. U kunt Jeffrey Pfeffer ook zelf ontmoeten: op dinsdag 24 september geeft de gerenommeerde Amerikaanse professor op vraag van HR Square een masterclass in Brussel. Onder de titel ‘The Return from Investing in People’ geeft hij onderzoek, cases én concreet advies. Hoe kunnen bedrijven beduidend betere resultaten boeken als ze meer aandacht besteden aan bepaalde HR-praktijken?

Jeffrey Pfeffer is hoogleraar Organizational Behavior aan de Graduate School of Business van Stanford University en auteur van HR-klassiekers als ‘Competitive Advantage through People’.

Mis deze unieke kans niet om hem zelf te ontmoeten en nieuwe inzichten te leren. Afspraak op dinsdag 24 september 2013, van 9 tot 17 uur in Brussels44Center.

Ook Belgisch onderzoek en cases

De exclusieve masterclass van Jeffrey Pfeffer wordt aangevuld met onderzoek en cases uit België: helemaal in de lijn van Pfeffers betoog én heet van de naald presenteren professor Luc Sels (KU Leuven) en Lut Crijns (HR-directeur Acerta) respectievelijk de onderzoeksbevindingen en de praktijkvoorbeelden die ze momenteel bundelen in een boek over ‘Return on Investment in Talent’, dat op 1 oktober verschijnt. Zij illustreren dat wat Pfeffer op wereldschaal observeert, in ons land even relevant is.

Het programma

08.00 – Ontvangst
08.45 – Introductie door Astrid De Lathauwer (Managing Director Acerta Consult)
09.00 – Professor Luc Sels (KU Leuven) en Lut Crijns (Managing Director HR & Internal Communication): ‘Return on Investment in Talent: onderzoeksbevindingen en praktijkcases uit België’
09.45 – Jeffrey Pfeffer (Stanford University): ‘Why People are the Best Source of Sustained Competitive Advantage – The Evidence, the Logic, and What Companies Must Do’
11.00 – Pauze
11.30 – Jeffrey Pfeffer: Case Studies

12.30 – Lunch

13.45 – Jeffrey Pfeffer: ‘We All Know This – Turning Knowledge Into Action and Overcoming the Knowing-Doing Gap’
14.45 – Pauze
15.15 – Jeffrey Pfeffer: ‘Making the Case – Practicing Evidence-Based Management’
16.15 – Jeffrey Pfeffer: ‘For HR to Lead, HR Leaders Need to Develop their Power Skills’
17.15 – Slotwoord door Astrid De Lathauwer, gevolgd door receptie

Plaats

Brussels 44 Center

Datum

24 september 2013

Contact

De deelnameprijs bedraagt 500 € + 21% btw. Leden van HR Square betalen slechts 300 € + 21% btw.

Geïnteresseerd in een groepstarief of een partnershipsformule?
Contacteer Jos Gavel / [email protected] / 0475 63 18 48

Alle info en inschrijvingen: www.hrsquare.be.

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.