De fiets wint snel terrein in het woon-werkverkeer: volgens een door Acerta georganiseerde zegt 28 procent van de Belgische werknemers geïnteresseerd te zijn in het leasen van een fiets via de werkgever. Een kleine helft daarvan (49 procent) wil daar tot 20 euro netto per maand voor uittrekken. De andere helft wil er zelfs dieper voor in zijn zakken tasten of zou bereid zijn de kost te regelen via een bestaande premie of bonus.
Figuur 1: Hebben Belgische werknemers interesse in het leasen van een fiets via de werkgever?
Over het leasen van een fiets via de werkgever zijn ambtenaren nog net iets enthousiaster dan arbeiders en bedienden: 30 procent van de ambtenaren zegt ‘ja’ tegen fietsleasing. Maar voor hen kan de regeling via het brutoloon niet omdat daar de loonbeschermingswet geldt en loonbarema’s als dusdanig moeten worden uitbetaald.
Expert Charlotte Thijs (Acerta): “Bij lokale besturen is het zeker zo dat medewerkers of ambtenaren in de buurt van hun werkplek wonen. Dat maakt de fiets hier nog meer dan elders tot een evidente keuze. Maar omdat bij ambtenaren een ruil van (bruto)loon voor fiets niet zomaar kan, lag een fietsleasing hier net moeilijker. Binnen de Vlaamse regering is er een principiële goedkeuring over de mogelijkheid voor lokale besturen om op vrijwillige basis vakantiedagen, een deel van vakantiegeld, of een deel van de eindejaartoelage in te ruilen tegen een fiets. Dat zou er kunnen voor zorgen dat de bedrijfsfiets hier weer nog wat populairder wordt.”
Bron: tweejaarlijks onderzoek dat Acerta door onderzoeksbureau Indiville laat uitvoeren bij werknemers. Er waren 2.072 respondenten voor een representatieve steekproef op basis van de recentste cijfers van Statbel.