Brengt meer vrije tijd ook meer productiviteit?

Het onderzoek gebruikte een databank met 2310 respondenten, waarvan de data werden gebruikt van de 20 landen met het grootste aantal betaalde vakantiedagen (247 respondenten), en werden vergeleken met de 1151 Amerikaanse gegevens. De 20 landen met de meeste vakantiedagen variëren van Australië met 28 vrije dagen tot Zweden en Brazilië met 41 dagen betaalde vakantie.

In de Verenigde Staten daarentegen is er geen enkele wetgeving die betaalde vakantiedagen eist. De gemiddelde voltijdse medewerker krijgt er zo’n 10 vrije dagen per jaar (die slechts 25 procent van de Amerikanen ook daadwerkelijk helemaal opneemt).

Meer vrije tijd, meer productiviteit

De vergelijking leverde enkele interessante resultaten op. Eerst en vooral bleek dat personen met meer betaalde vakantiedagen overwegend hielden van sneller werken, met een grotere focus en meer ongeduld. Wanneer deze medewerkers met meer vakantie de vraag kregen of ze efficiënter zouden werken als ze nog sneller konden werken, reageerden de meeste dan ook positief op deze vraag.

Maar vakantie geeft geen mentale boost

Hoe meer vakantie iemand heeft, hoe beter deze dus het belang begrijpt om resultaatsgericht te werken en zoveel mogelijk werk gedaan te krijgen? Toch is het volgens deze studie niet de rust op vakantie die voor meer focus en productiviteit zorgt. 26 procent van de respondenten met veel vrije dagen antwoordde immers zich overmand te voelen door het vele werk en niet al het werk onder controle te hebben. Bij de Amerikanen gaf 23 procent dit antwoord.

Dat is geen significant statistisch verschil, maar het doet de onderzoekers vermoeden dat het werk zich bij de medewerkers met meer vakantiedagen gewoon blijft opstapelen wanneer deze vrijaf nemen. Hierdoor moeten ze zowel voor als na de vakantieperiode een hele versnelling hoger schakelen.

Productiviteit compenseert de vrije tijd

De studie bewijst dat medewerkers met meer betaalde vakantiedagen een sterke wil hebben om meer werk te verzetten in een hoger tempo. Ondanks de conclusie dat de vrije tijd op zich niet voor minder stress zorgt, zorgt ze wel voor meer productiviteit.

Het is dus niet de vrije periode die zorgt voor een frisse nieuwe start op het werk met meer productiviteit, maar simpelweg het minder tijd hebben op de werkvloer dat ervoor zorgt dat je de tijd er efficiënter doorbrengt. Mentaal worden we dus niet beter van vakantie, onze productiviteit en efficiëntie daarentegen wel.

Bron: Harvard Business Review (hbr.org)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.