Britten experimenteren met vierdagenweek

Zeventig Britse bedrijven uit allerlei sectoren en meer dan 3.300 werknemers zijn begonnen met een vierdaagse werkweek zonder loonverlies. Dat is het grootste pilootproject met een vierdaagse werkweek ooit. Het proefproject heeft een looptijd van zes maanden en is een organisatie van 4 Day Week Global, in samenwerking met denktank Autonomy, de 4 Day Week UK Campaign en onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Oxford en Boston College. Onderzoekers zullen met elke deelnemende organisatie samenwerken om het effect op de productiviteit in het bedrijf en het welzijn van de werknemers te meten. Ze hebben ook oog voor het effect op het milieu en de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Juliet Schor, hoogleraar sociologie aan Boston College, en hoofdonderzoeker van de pilot, zei: “Ik ben verheugd dat ik als onderzoeker betrokken ben bij dit experiment. We zullen analyseren hoe werknemers reageren op het hebben van een extra vrije dag, in termen van stress en burn-out, werk- en levenstevredenheid, gezondheid, slaap, energiegebruik, reizen en vele andere aspecten van het leven. De vierdaagse werkweek wordt algemeen beschouwd als een drievoudig dividendbeleid – het helpt werknemers, bedrijven en het klimaat. Onze onderzoeksinspanningen zullen dit allemaal uitdiepen.”

Talent Officer

Lyreco

HR Officer Rekrutering & Selectie

Universiteit Antwerpen

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.