Britten willen meer HR-professionals in raad van bestuur

Strategie
Op vraag van de Britse overheid schoof consultant Derek Higgs, een specialist inzake corporate governance (zeg maar gezond bedrijfsbestuur), de samenstelling en efficiëntie van de raden van bestuur onder de loep. Hij tekende zelfs een inmiddels controversieel ontwerp uit, waarbij onafhankelijke bestuurders zowat als waakhond optreden om schandalen à la Enron te voorkomen.
Die studie mondde ook nog uit in een pleidooi om de raden dringend meer zuurstof te geven door de inbreng van leden met andere vaardigheden en een andere achtergrond. Om doelmatig te kunnen optreden, is een breder perspectief wenselijk dan datgene wat nu doorgaans geboden wordt: het perspectief van een paar algemeen managers en hier en daar een financiële knaap erbij. Knaap, want vrouwen blijken ook opvallend weinig aanwezig.
Het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), de Engelse beroepsvereniging van HR-professionals (meer dan 116.000 leden), heeft niet geaarzeld om erop te wijzen dat een raad van bestuur ook meer HR-managers nodig heeft. HRM is immers ook nog altijd een afdeling waar de raad van bestuur niet komt aankloppen voor versterking. Door de inbreng van HR-professionals in de raad zouden twee troeven uitgespeeld kunnen worden. Ten eerste: de stem van het personeel zou via de HR-professional gehoord kunnen worden. Zo zou op zijn minst ook het personeelsbeleid au sérieux genomen worden. Ten tweede: ook kennis, ervaring en achtergrond van de HR-professional kunnen erg nuttig zijn voor het bestuur.
De reactie van de CIPD toont meteen ook aan hoe interessant het is om een sterke beroepsvereniging te hebben. Zo kunnen de HR-verantwoordelijken ook onmiddellijk reageren op interessante rapporten.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.