De VDAB bekeek hoeveel werknemers na die zes maanden effectief weer aan het werk waren. Het vergeleek twee periodes: van mei 2006 tot maart 2009 en van april 2009 tot juni 2011. Die breuklijn is niet toevallig gekozen. In april 2009 werd een nieuwe wetgeving van kracht waarbij nog meer werd ingezet op de activering van ontslagen werknemers. Tegelijk werd de impact van de crisis rond dat moment volop voelbaar op de Vlaamse arbeidsmarkt. Daardoor daalde de doorstroming naar werk voor alle ontslagen werknemers van 53,6 naar 49,3 procent.
Uit de cijfers voor de 50-plussers kunnen drie conclusies getrokken worden:
Ook opmerkelijk is dat vervroegd brugpensioen zelfs gevolgen blijkt te hebben voor werknemers tussen 45 en 49 jaar. Ofschoon zij te jong zijn voor brugpensioen, ligt ook hun doorstroming naar werk 5 tot 7 procentpunten lager als bij een herstructurering een beroep wordt gedaan op het stelsel.
Van de 1751 bruggepensioneerden die het statuut kregen nadat ze tussen juli 2010 en oktober 2011 ingeschreven waren in een tewerkstellingscel, zijn er welgeteld 74 (of 4,2 procent) weer aan het werk gegaan. Al kunnen optimisten opmerken dat dit nog steeds een vooruitgang is. In de periode ervoor bedroeg de doorstroming naar werk 2 procent.
De voorgaande cijfers slaan enkel op vervroegd brugpensioen na een herstructurering. De veel talrijkere ‘gewone’ bruggepensioneerden moeten nog altijd niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.
Bron: De Tijd