Bruggepensioneerde vindt iets vaker werk

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtAttitudeHerstructureringInstroomLoonLoopbaanMotivatieOntslag
Dat leren VDAB-cijfers over de ruim 45.000 Vlaamse werknemers die sinds midden 2006 het slachtoffer werden van een collectief ontslag. Ze kwamen terecht in een tewerkstellingscel, die hen gedurende minstens zes maanden intensief begeleidde bij het zoeken naar een job.

De VDAB bekeek hoeveel werknemers na die zes maanden effectief weer aan het werk waren. Het vergeleek twee periodes: van mei 2006 tot maart 2009 en van april 2009 tot juni 2011. Die breuklijn is niet toevallig gekozen. In april 2009 werd een nieuwe wetgeving van kracht waarbij nog meer werd ingezet op de activering van ontslagen werknemers. Tegelijk werd de impact van de crisis rond dat moment volop voelbaar op de Vlaamse arbeidsmarkt. Daardoor daalde de doorstroming naar werk voor alle ontslagen werknemers van 53,6 naar 49,3 procent.

Uit de cijfers voor de 50-plussers kunnen drie conclusies getrokken worden:

  • Amper een kwart van de 50-plussers vindt een nieuwe job. Dat is slechts de helft van de score voor de hele doelgroep.
  • Het maakt een heel groot verschil of bij een herstructurering al dan niet een beroep wordt gedaan op vervroegd brugpensioen, of zoals dat nu officieel heet: werkloosheid met bedrijfstoeslag. In bedrijven met zo’n regeling ligt de doorstroming naar werk bij de 50-plussers tot drie keer lager dan waar geen beroep wordt gedaan op vervroegd brugpensioen.
  • Het ‘desactiverende’ effect van het brugpensioen is de jongste jaren kleiner geworden. Voor april 2009 stroomde slechts 12,7 procent van de oudere werknemers na een herstructurering met brugpensioen door naar werk. In de periode erna was dat toch al 17,7 procent. Dat is opmerkelijk, omdat tegelijk de kans op een nieuwe job daalde bij de groep zonder brugpensioen.
  • Ook opmerkelijk is dat vervroegd brugpensioen zelfs gevolgen blijkt te hebben voor werknemers tussen 45 en 49 jaar. Ofschoon zij te jong zijn voor brugpensioen, ligt ook hun doorstroming naar werk 5 tot 7 procentpunten lager als bij een herstructurering een beroep wordt gedaan op het stelsel.

    Van de 1751 bruggepensioneerden die het statuut kregen nadat ze tussen juli 2010 en oktober 2011 ingeschreven waren in een tewerkstellingscel, zijn er welgeteld 74 (of 4,2 procent) weer aan het werk gegaan. Al kunnen optimisten opmerken dat dit nog steeds een vooruitgang is. In de periode ervoor bedroeg de doorstroming naar werk 2 procent.

    De voorgaande cijfers slaan enkel op vervroegd brugpensioen na een herstructurering. De veel talrijkere ‘gewone’ bruggepensioneerden moeten nog altijd niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

    Bron: De Tijd

    Social Legal Advisor

    Smals

    Resource Manager

    Smals

    Recruiter

    Smals

    Payroll & HR Administration Coordinator

    Smals

    HR Business Partner – Data Literate

    Smals

    Diensthoofd Personeel

    Lokaal bestuur Ninove

    Talent Officer

    Lyreco

    Officer/Specialist Accounting

    BASF

    HR Payroll Officer

    Profel

    Diensthoofd HR

    Wingene

    Aanmelden

    Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

    HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

    Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

    Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.