Brusselse werkgevers koplopers in mobiliteitsbudget

Mobiliteitsbudget
Loonmobiliteit

Het aandeel werknemers met een mobiliteitsbudget is in 2022 bijna verdubbeld. Dat betekent dat één op 500 werknemers ondertussen voor het mobiliteitsbudget kiest. Brusselse werkgevers zijn koplopers: één op de veertig bedrijven voerde het al in.

Het mobiliteitsbudget bestaat vier jaar, en het raakt steeds meer ingeburgerd. Het aandeel werknemers dat er een beroep op doet, steeg van 0,10 procent in 2021 naar 0,18 procent in 2022. Dat blijkt uit een analyse van SD Worx.

Met het federale mobiliteitsbudget ruilen medewerkers hun (recht op een) wagen in voor een budget, waarmee ze zelf hun mobiliteit duurzaam invullen. Voorlopig gaat het enkel over bedienden met een bedrijfswagen: één op 80 bedienden met een bedrijfswagen of 1,23 procent. Gezien de beperkte absolute aantallen, blijft het mobiliteitsbudget een differentiator in de war for talent. Brusselse werkgevers zijn koploper.

Regio en grootte

Vlaamse werkgevers met mobiliteitsbudget zijn in de meerderheid, maar als men rekening houdt met het aantal werkgevers per regio, dan omarmen de Brusselse werkgevers het snelst het mobiliteitsbudget: één op de veertig Brusselse werkgevers heeft het ondertussen ingevoerd. Het aandeel steeg van 1,5 procent in 2021 naar 2,46 procent in 2022. In Vlaanderen bleef het cijfer stabiel op 0,58 procent. Binnen de Vlaamse regio is Vlaams-Brabant koploper met 1,2 procent. In Wallonië

Meer dan 85 procent van de werkgevers met een mobiliteitsbudget zijn kmo’s (tot 250 werknemers). Maar indien men kijkt naar het aantal bedrijven per segment,; dan heeft het mobiliteitsbudget het meest succes bij de grootste organisaties. Bij organisaties met 100 tot 250 werknemers heeft één op de 24 werkgevers een mobiliteitsbudget. Dat gaat om 4,15 procent. In organisaties met meer dan 1000 werknemers verdubbelt de kans op een mobiliteitsbudget. In dat geval gaat het om 8,25 procent dat het reeds invoerde. Over het algemeen geldt: hoe groter de organisatie, hoe meer kans dat de werkgever het mobiliteitsbudget aanbiedt.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.