Campagne ‘Ervaring Werkt’ moet meer jongeren eerste werkervaring bezorgen

Op donderdag 29 januari gingen VDAB-medewerkers langs in meer dan 700 bedrijven waar jongeren aan werkplekleren doen. Ze namen zo’n 1300 werkzoekende jongeren mee voor een kennismaking. Zo kregen deze werkzoekenden een voorsmaakje van de werkvloer. Daarmee werd de campagne ‘Ervaring Werkt’ op gang getrokken. Nog tot 31 maart 2015 zetten de VDAB, VRT, Voka, Unizo en Adecco hun schouders onder het project om het ‘gebrek aan ervaring’ weg te werken.

De werkzoekende deelnemers konden ervaringen uitwisselen met andere jongeren die op dit moment al een stage of opleiding volgen in een bedrijf. En konden informatie en inspiratie opdoen over hoe ze hun gebrek aan ervaring het best aanpakken. “Die jonge gasten verkopen zich goed. Mijn klant kan starten bij JBC als magazijnier”, getuigt Anneleen De Paepe, VDAB-consulente in Gent. Esther, een werkzoekende zonder diploma, sprak met een IBO-cursist die zelf ook geen diploma heeft: “Hij gaf me moed en zelfvertrouwen om door te gaan.”

Hoe de cirkel doorbreken?

Het komt er nu op aan zoveel mogelijk jongeren en bedrijven te informeren over de mogelijkheden om te leren op de werkvloer. De campagne werd voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA): “Voor een jongere die vol ‘goesting’ naar werk begint te zoeken, kan het niet anders dan frustrerend zijn om steeds weer te moeten horen: sorry, maar je hebt onvoldoende ervaring. Ze krijgen daardoor het gevoel dat ze in een vicieuze cirkel terechtkomen, want ondertussen kunnen ze ook geen ervaring opdoen.”

De ‘Ervaring Werkt’-campagne wijst op de mogelijkheden voor werkzoekende jongeren aan de slag te gaan via bijvoorbeeld een stage, IBO (individuele beroepsopleiding) of uitzendarbeid. De website ervaringwerkt.be bundelt alle info over de verschillende formules van ervaringsleren. In vele formules betaalt de VDAB mee voor het loon.

De campagne loopt ook op sociale media: #ErvaringWerkt op Twitter en met een campagnespotje van de rappers Diamantairs op YouTube.

Jeugdwerkloosheid echt een probleem?

Vlaanderen telde eind december 229.697 niet-werkende werkzoekenden. 19,6% van hen zijn jongeren (18-25 jaar). In vergelijking met de andere Europese landen, zitten we hiermee in de middenmoot. De jeugdwerkloosheid is sinds april 2014 heel lichtjes aan het dalen, maar de werkloosheid bij de groep is nog steeds erg hoog. Dit blijft dan ook een prioritaire groep voor de VDAB.

In 6 op de 10 vacatures wordt evenwel ervaring gevraagd, nu net datgene wat een werkzoekende jongere zelden kan aanbieden. “Jongeren aan ervaring helpen, is natuurlijk altijd een doel van VDAB, maar alleen zouden wij dat niet kunnen. Vandaar dat we zo enthousiast zijn over deze samenwerking”, commentarieert Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB. “Zo zullen Unizo en Voka hun leden mobiliseren en wij als VDAB kunnen de jongeren dan met hun bedrijven in contact brengen.”

Elke partner zal in de komende maanden met eigen initiatieven naar voren komen. Zo lichtte Leo Hellemans, CEO van VRT, het ‘Grootste Arbeidsbureau’ toe: “Van 16 tot en met 27 februari zullen de presentatoren van jongerenradiozender MNM samen met de luisteraars op zoek gaan naar tips en trips voor de zoektocht naar werk. Ze worden daarbij gesteund door een waaier aan experts.”

Ervaring werkt, maar ook: ervaring telt

“Voor 7 op de 10 werkgevers is werkervaring de doorslaggevende factor in een aanwervingsprocedure. Een diploma hebben komt pas op de laatste plaats. Als werkzoekende is het opdoen van competenties dan ook van groot belang. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Een combinatie tussen leren en werken is vaak de oplossing, maar niet iedereen heeft hier de kans toe. Daarom engageren wij ons als werkgevers om jongeren via het project ‘Ervaring Werkt’ maximaal kansen te geven om te leren op de werkvloer. Want uiteindelijk is het een win-win voor iedereen. Werkgevers krijgen sollicitanten met bagage en jongeren doen ervaring op die ze voor altijd kunnen meedragen”, aldus Karel Van Eetvelt, CEO van ondernemersvereniging Unizo.

Bron: VDAB

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.