Campagne om signalen burn-out sneller te herkennen

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsongevallenLeiderschap en CoachingLoopbaanOrganisatieOverlegorganenPreventieVerzuimWellness
‘Zo duidelijk zijn de signalen nooit.’ Dat is de baseline van de campagne tegen burn-out, die federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) lanceerde. De campagne richt zich vooral op de ondernemingen en moet ervoor zorgen dat werkgevers, HR-verantwoordelijken en vakbondsvertegenwoordigers sneller symptomen van burn-out kunnen herkennen.

In het najaar van 2012 werd een eerste campagne gelanceerd voor het grote publiek. Die krijgt nu opvolging en mikt uitdrukkelijk op de ondernemingen zelf. De bedoeling is ervoor te zorgen dat verantwoordelijken binnen een bedrijf oog krijgen voor de signalen en een preventieaanpak op poten te zetten.

De minister van Werk heeft een wetsontwerp ingediend om de wet over het welzijn op het werk te versterken. De huidige wet legt vooral de nadruk op pesterijen en geweld op het werk. De andere psychosociale risico’s kwamen slechts zijdelings aan bod. Het nieuwe wetsontwerp wil het toepassingsgebied uitbreiden tot het psychosociale welzijn in het algemeen, met speciale aandacht voor de preventie van stress en druk op het werk.

Het ontwerp stelt dat problemen die verband houden met de organisatie van het werk, de werkomstandigheden, de jobinhoud of de interpersonele relaties beoordeeld moeten worden om te zien of er verbeteringen aangebracht moeten worden om zo schade voor de gezondheid van de werknemers te voorkomen.

Met de steun van het Europees Sociaal Fonds heeft de FOD Werkgelegenheid een aantal instrumenten ontwikkeld en onderzoeken uitgevoerd op het vlak van psychosociale risico’s.

Meer info: www.voeljegoedophetwerk.be

Jive HR is looking for a Talent Manager for Fluxys Belgium

Fluxys Belgium

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.