Capgemini Nederland verlaagt lonen van oudere werknemers

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtCompetentiemanagementDiscriminatieHerstructureringJongerenLoonLoonkostenLoopbaan
“Er is een mismatch tussen wat mensen verdienen en wat ze kunnen”, zei Jeroen Versteeg, bestuurder van Capgemini Nederland tegen Het Financieele Dagblad. De aanpak van Versteeg is niet alleen een besparingsoperatie, maar ook een poging om de scheefgroei tussen de salarissen van oudere en jongere werknemers te repareren. De opbrengst vloeit immers deels terug naar jongere hoogvliegers, die daarmee grotere salarissprongen maken.

Capgemini, net als andere grote IT-dienstverleners, kampt met dalende omzetten en winst. Bovendien staan ook de Nederlandse uurtarieven onder druk. Zo zijn uurtarieven voor sommige specialismen de voorbije vier jaar gedaald met 40 à 50 procent.

“Daarbij komt dat de hele sector een probleem heeft met de opbouw van de salarispiramide. Je moet niet je hele populatie op slot zetten omdat een deel van de mensen te veel verdient. We hebben de afgelopen jaren talent verloren dat we niet hadden hoeven te verliezen”, vindt Versteeg.

Een aanpassing van het salaris dient als alternatief voor een nieuwe reorganisatie. “Het komt neer op de keuze tussen onzekerheid over een nieuwe reorganisatie of genoegen nemen met een lager salaris. De oplossing is niet om elke twee jaar te herstructureren, dat is sociaal en maatschappelijk niet onacceptabel”, meent Versteeg.

Ook andere IT-spelers in Nederland, zoals Ordina, denken eraan salarissen te verlagen “die niet meer aansluiten op de marktwaarde.” “Dat komt vaker voor bij oudere werknemers”, zegt de HR-manager van Ordina.

Of het plan van Capgemini Nederland juridisch waterdicht is, is nog onduidelijk. Werknemers die zich geviseerd voelen door het plan, verzetten zich ertegen. Toch is er al een akkoord in de centrale ondernemingsraad.

Bron: Het Financieele Dagblad

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.