Capgemini: retentie via sociale media

Capgemini schakelt een brede waaier van sociale media in om zowel intern als extern zijn employer brand vorm te geven en te communiceren. “Het eerste doel om via sociale media een employer brand te creëren, is het behouden van onze medewerkers. Het aantrekken van nieuwe medewerkers komt pas op de tweede, maar niet onbelangrijke plaats”, zegt Kris Poté, Vice President Marketing & Communication bij Capgemini. Dat retentie hoog op de agenda van de IT-dienstverlener staat, is niet zo verwonderlijk. De medewerkers van Capgemini, IT-profielen en andere analytische bollebozen, zijn schaars op de arbeidsmarkt. “We bevinden ons in een oververhitte arbeidsmarkt. De vijver waarin wij hengelen en samen met ons nog vele andere bedrijven, zowel binnen als buiten onze sector, is leeg. Er zit geen vis meer in, meer zelfs, ik vraag me af of er wel nog water in zit”, aldus Poté.
Hij beklemtoont dat niet zozeer sectorgenoten de grootste concurrenten. Vrijwel elk bedrijf is op zoek naar IT’ers.
Een andere reden waarom de employer branding-campagne vooral gericht is op eigen medewerkers is dat employee referrals het belangrijkste instroomkanaal zijn.

(Post + Profile + Page) X (Push + Point + Ping) = Promotie

Dat Capgemini volop inzet op sociale media is, gezien de branche waarin het actief is, niet onlogisch. Het uiteindelijke doel van het inschakelen van sociale media is het promoten van de organisatie bij de eigen medewerkers en potentiële kandidaten. Maar als je een boodschap kond wil doen aan een specifieke doelgroep, is er meer nodig dan het posten of delen van een bericht. Poté ontwikkelde zelf een formule om de werking van sociale media aanschouwelijk uit te leggen. Hij haalde daarvoor inspiratie bij de 3 P’s van marketinggoeroe Philip Kotler: (Post + Profile + Page) X (Push + Point + Ping) = Promotie

De redenen om via sociale media een employer brand te ondersteunen, zijn velerlei. “Ze laten toe tegelijk een zeer breed publiek te bereiken en doelgroepen zeer scherp af te lijnen. Een ander voordeel is dat een boodschap via sociale media kan blijven herhaald worden. De kracht van communicatie schuilt immers in het blijven herhalen van de boodschap. Deze kan bovendien op verschillende manieren verspreid worden: een korte maar krachtige slogan, een filmpje, foto’s.”
Op sociale media is een enorme veelheid aan informatie te vinden. “Maar gebruikers van sociale media bepalen zelf welke data en informatie ze willen delen. Gelukkig zijn de meeste daar gul in”, zegt Poté.

“Via sociale media creëren we een sfeer waarin mensen zich welkom moeten voelen om bij Capgemini te blijven of te komen. Daarnaast willen we meer engagement van medewerkers verkrijgen, onder andere via likes. Maar nog krachtiger en authentieker is het als medewerkers uit eigen beweging berichten posten en delen op sociale media over hun activiteiten tijdens en na de werkuren, weliswaar rekening houdend met een aantal spelregels.” Medewerkers worden daar ook voor beloond.

Tot slot waarschuwt Poté. Hoe vluchtig boodschappen op sociale media ook kunnen zijn, het inschakelen ervan vergt een structurele aanpak. Onderschat niet hoe tijdsintensief het gebruik van sociale is. En kijk uiteraard ook uit voor ‘fake media’ en de impact ervan op je reputatie. Respecteer zeker ook de privacyregels.

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, [email protected], 0471 69 15 90.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.