Carrièrevrouwen boycotten discriminerende werkgevers

ArbeidsmarktDiscriminatieGenderLoon
Die conclusie staat in het onderzoek ‘Vrouwen met Management Ambitie’ van Intelligence Group (op basis van interviews met 417 vrouwen).
‘Gelijk loon voor gelijk werk’ klinkt als een overjaarse slogan uit lang verbleekte tijden, maar blijkt nog altijd pijnlijk actueel te zijn. Vrouwen met ambitie proberen de discriminerende werkgevers dan ook zoveel mogelijk te boycotten.

“Zijn vrouwen duidelijk aanwezig?”

De werkgever moet ook duidelijk maken dat er bij de verloning geen enkel onderscheid gemaakt wordt tussen mannen en vrouwen.
Die werkgever kan zich ook aantrekkelijker maken voor hoogopgeleide vrouwen door vrouwen een duidelijk ‘gezicht’ te geven in directie en bestuur. De vrouwen moeten duidelijk ‘aanwezig’ zijn in de organisatie.
Ook het stimuleren van tijd- en plaatsonafhankelijk werken helpt om topvrouwen aan te trekken.

“Omdat ze ongelijk belonen”

Intelligence Group waarschuwt werkgevers dat ‘window dressing’ niet baat. Werkgevers die de hoogopgeleide vrouwen echt willen engageren, zullen moeten aantonen dat ze niet discrimineren bij lonen en promoties.
Waarom maken werkgevers die gelijke verloning dat niet duidelijk? “Omdat ze nog altijd ongelijk belonen”, luidt het ontnuchterende antwoord.
Werkgevers krijgen het advies om, bijvoorbeeld, een onafhankelijk beloningsbureau te laten beoordelen dat ze daadwerkelijk onafhankelijk belonen.

Vaderschapsverlof

Werkgevers doen al wel wat inspanningen om de combinatie werk en privéleven te vergemakkelijken. Dat vinden vrouwen ook wel belangrijk, zij het niet zonder dat het loon gelijk ligt.
Opmerkelijk: vrouwen vinden ook ‘betaald vaderschapsverlof’ belangrijk als uiting van een vrouwvriendelijk beleid.

Bron: P&O Actueel

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.