Coaching goed ingeburgerd in bedrijven

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeLeiderschap en CoachingLoopbaanMotivatieOrganisatie
Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstenverlener Securex en ICF bij meer dan 900 HR-verantwoordelijken. 85 procent van de bevraagde bedrijven, zowel grote als kleine, maakt gebruik van coaching.

Hiervan geeft 90 procent aan tevreden te zijn over het resultaat van de coaching. Vooral leidinggevenden genieten van coaching, uitvoerende werknemers het minste. De coaching kan worden uitgevoerd door de leidinggevende, een interne coach of een externe coach.

Voor coaching van uitvoerende medewerkers betalen de bedrijven een gemiddelde van 160 euro per uur. Deze bedragen per uur lopen voor expertfuncties op tot gemiddeld 190 euro per uur. Het meest wordt betaald voor coaching van directieleden. Daarvoor betalen bedrijven gemiddeld 245 euro per uur. 34 procent betaalt daarentegen meer en telt bedragen neer die kunnen oplopen tot zelfs 1000 euro per uur.

Of coaching effectief is, wordt slechts door 53 procent van de respondenten op een of andere manier nagegaan en dit ondanks het feit dat ze over het algemeen wel tevreden zijn. Coaching wordt voornamelijk subjectief geëvalueerd op individueel niveau en niet zo zeer op team- of organisatieniveau. Indien effectiviteit wel gemeten wordt, doet slechts 6 procent dit op basis van objectieve cijfergegevens. 62 procent meet voornamelijk op een subjectieve manier.

In de meeste bedrijven nemen de leidinggevenden het initiatief voor de coaching en vullen ze zelf ook de rol van coach in. In 51 procent van de coachings is het de leidinggevende die coacht. In 27 procent van de gevallen is het een andere interne coach en slechts 23 procent van de coachings gebeurt door een externe coach.

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.