Coaching is méér dan een trend

Leiderschap en CoachingStrategie

De tiende editie van het jaarlijkse CIPD-rapport Learning and Development Survey leert dat coaching in bedrijven niet meer gezien wordt als een modetrend, maar als een voordelig en waardevol instrument. De populariteit van coaching neemt nog steeds toe: 71% van de Britse werkgevers gebruikt vandaag coaching. In 2007 was dat 63%.
Meer dan zeven op de tien (72%) respondenten is overtuigd van de effectiviteit van coaching. Daarbij dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat het doel van coaching blijkbaar samenhangt met het doelpubliek. Organisaties die coaching aanbieden aan alle werknemers zetten algemene persoonlijke ontwikkeling (79%) en het verbeteren van prestaties (74%) voorop. Bedrijven die coaching aanbieden voor de managers doen dit in het licht van een breder management- en leiderschapsontwikkelingsprogramma (61%). Overigens geeft meer dan vier op de tien bedrijven coaching aan alle werknemers, 39% biedt coaching aan voor directeurs en senior management. Bij een derde blijft coaching exclusief voor senior managers en lijnmanagers.
Lijnmanagers dragen volgens de respondenten de grootste verantwoordelijkheid om hun medewerkers te coachen (36%), al worden het HR-team en specialisten inzake opleiding, training en ontwikkeling door 30% van de respondenten ook gezien als coachingverantwoordelijken. Meer dan de helft van de bedrijven (53%) meent dat coaching door lijnmanagers het meest effectief is en bijna de helft (49%) is ervan overtuigd dat de verantwoordelijkheid voor coaching in de komende vijf jaar alleen maar zal toenemen.
Verontrustend is wel dat slechts 8% van de respondenten de effectiviteit van de coaching meet via een formeel terugkerend evaluatieproces. Welgeteld 42% is van mening dat de effectiviteit van coaching gemeten wordt door de doelstellingen van lijnmanagers, coaches en coachees op te volgen. CIPD ziet in het meten van de effectiviteit van coaching dan ook de uitdaging voor de toekomst. Alleen wanneer coaching effectief gemanaged wordt, kan het voldoen aan de hoge verwachtingen, klinkt het.

Het efficiënt en effectief managen van coaching is ook een belangrijk aspect tijdens de Belgian Business Coaching Day 2008 op donderdag 15 mei 2008, georganiseerd door HR Square. Het programma vindt u hier.

bbcd

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.