Het traditionele evaluatiegesprek op het einde van het jaar of desnoods op twee tot drie momenten per jaar? Het werkt enerverend voor zowel chef als medewerker. Bovendien dreigt het al gauw demotiverend te werken in plaats van de verhoopte stimulans te betekenen. Daarom zijn al ettelijke iconen uit het hedendaagse bedrijfsleven ervan afgestapt. Het gaat onder meer om Microsoft, consultancygigant PwC en het befaamde advocatenkantoor Baker McKenzie.
Bij PwC Nederland werd alvast een app ontwikkeld waarmee de medewerkers tientallen evaluaties per jaar krijgen. Bedoeling is dat tekortkomingen in kennis, ervaring en houding onmiddellijk bijgestuurd kunnen worden, bij voorkeur door het eigen team.
De collega’s krijgen een rol toebedeeld in de beoordeling en dat blijkt momenteel ook dé trend te zijn. Op die manier krijgen collega’s ook vaak inspraak in de demotie, promotie en beloning. Precies die invloed roept echter ook vele vragen op.
Een eerste vraag is het gevaar van ‘backstabbing’. Het lijkt immers de uitgelezen kans om een oude rekening met iemand te vereffenen of om een concurrent voor een bepaalde promotie uit te schakelen.
‘Backstabbing’ kan nog opgelost worden door zoveel mogelijk personen in te schakelen bij de evaluatie. Maar er liggen meer risico’s op de loer, zo waarschuwt professor Xavier Baeten (Vlerick Business School), dé beloningsexpert in onze contreien. In De Standaard zegt hij het volgende over de beoordelende collega’s: “Een directe link met de verloning vind ik gevaarlijk. Die evaluatie moet de lijnmanager nog altijd doen.”
Bron: De Standaard (standaard.be)