Computer bedreigt helft van de jobs in België

Hoe groot is het risico dat uw job binnen de twintig jaar uitgevoerd wordt door een computer of een robot? Dat heeft ING België voor ons land voor het eerst op een wetenschappelijk onderbouwde manier berekend voor ruim 420 beroepen.

Daaruit blijkt dat België zelfs nog iets kwetsbaarder is voor de ‘robotrevolutie’ dan wat vergelijkbaar onderzoek van de Oxford University opleverde in de VS. Zo’n 2,2 miljoen of 49% van alle jobs in ons land dreigen op termijn overbodig te worden. 35% van onze jobs loopt zelfs een groot risico (van meer dan 70%) om te verdwijnen.

De top vijf van individuele beroepen waar het meeste jobs dreigen te sneuvelen, zijn administratieve medewerkers (155.000 jobs), verkoopassistenten (133.000), huishoudhulpen (92.000), schoonmakers (65.000) en boekhouders (58.000).

Geen reden tot paniek

Bovenstaande risicoberekening geeft geen zekerheid dat die beroepen ook daadwerkelijk geautomatiseerd zullen worden. De resultaten moeten dus met de nodige omzichtigheid worden geïnterpreteerd. Zeker omdat de opkomst van nieuwe (robot)technologie ook zorgt voor veel nieuwe jobs in België. Recent onderzoek van de KU Leuven toont bijvoorbeeld aan dat elke nieuwe job in de brede hightechsector leidt tot vier extra jobs in dezelfde regio.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Port of Antwerp-Bruges
Benelux Unie
ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.