Computers werven beter dan recruiters

Het NBER baseert zich op 300.000 aangeworven kandidaten bij 15 bedrijven. Het betreft werk voor lager- en middengeschoolden, zoals data entry en callcenterwerk. NBER-onderzoekers vergeleken de tijd dat iemand in dienst was nadat deze was aangenomen door een mens of op basis van een aanbeveling dat door een algoritme achter een test werd gedaan. In de test werden onder andere vragen gesteld over technische vaardigheden, cognitieve vaardigheden en persoonlijkheid. Na afronding van de test produceerde het algoritme een aanbeveling. Groen voor high potentials, geel voor gemiddeld potentieel en rood voor niet-geschikte kandidaten.

Intuïtie recruiters onbetrouwbaar

Allereerst bewezen de onderzoekers dat het algoritme werkt. Gemiddeld bleven de ‘groenen’ 12 dagen langer dan de ‘gelen’, die op hun beurt 17 dagen langer bleven dan de ‘roden’. In dergelijke banen, waar het verloop hoog is, vormt dat een aanzienlijke winst. Zeker als je op jaarbasis tienduizenden nieuwe medewerkers werft.

Vaak negeren managers of recruiters het algoritme, mogelijk wegens zelfoverschatting. Als zij bijvoorbeeld een ‘gele’ aannamen, terwijl er ook ‘groenen’ beschikbaar waren, die dan later alsnog werden aangenomen, bleken deze ‘groenen’ 8 procent langer te blijven.

Sommige recruiters beweren dat zij productievere kandidaten aannemen, wat compenseert voor het kortere verblijf. De onderzoekers onderzochten daarom ook de productiviteit bij 6 van de 15 bedrijven. Er werd geen bewijs voor deze claim gevonden. Sterker nog, in sommige gevallen presteerden de door de recruiters aangeworven kandidaten zelfs slechter.

Sollicitatiegesprek misleidt

Het gebruik van algoritmes bij het selecteren van medewerkers wint aan populariteit. Het zorgt voor lagere wervingskosten en minder verloop. Recruiters hebben echter nog steeds de neiging om op hun buikgevoel te vertrouwen. Dit fenomeen wordt door de onderzoekers algoritme-aversie genoemd. “Mensen hechten veel waarde aan een sollicitatiegesprek en baseren daar hun mening op. In vrijwel alle gevallen levert dat minder goede sollicitanten op dan wanneer gebruik gemaakt wordt van een test met daarachter een algoritme”, zo besluit Danielle Li, assistent professor aan de Harvard Business School.

Bron: Bloomberg (bloomberg.com) en P&O Actueel (penoactueel.nl)


Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.