Corona heeft amper impact op vakantieplannen

Bijna alle (90 procent) werknemers nemen vakantie in juli en/of augustus. Zes op tien nemen deze zomer ook evenveel vakantie op als de voorbije jaren. Dit blijkt uit een rondvraag van Tempo-Team bij ruim duizend Belgische werknemers. Zeven op tien bepalen bovendien zelf of ze al dan niet verlof opnemen tijdens de vakantiemaanden. Slechts 12 procent van de bevraagden geeft aan dat de werkgever vroeg om zoveel mogelijk vakantiedagen op te nemen in juli en augustus. De meeste vakantiegangers zoeken het wel dichterbij dan anders. Ruim een kwart trekt naar het buitenland.

Liever op kantoor

Ruim de helft (56 procent) van de werkgevers laat thuiswerken toe – twee jaar geleden was dat een derde – en meer dan een kwart van de werknemers maakt daar ook gebruik van en werkt deze zomer hoofdzakelijk thuis. Dat doen ze vooral om niet van en naar het werk te hoeven pendelen (65 procent), om besmetting met COVID-19 te vermijden (56 procent) en om werk en privé goed te kunnen organiseren (33 procent). Maar de meerderheid (60 procent) werkt meestal op het bedrijf. Iets meer dan 10 procent verdeelt zijn tijd tussen het bedrijf en thuis.

Werknemers die tijdens de coronacrisis doorwerkten op het bedrijf geven overigens significant vaker aan ook deze zomermaanden daar te werken. Omgekeerd zetten werknemers die tijdens de lockdown thuiswerkten dat regime in juli en augustus vaker voort.

Werken is plezant

Werknemers vinden het duidelijk niet erg om tijdens de zomermaanden te werken. Zes op tien zeggen dat de werksfeer tijdens de grote vakantie meer ontspannen is. De helft van de respondenten beleeft meer plezier aan zijn job tijdens die periode, hoewel 60 procent het wel drukker heeft dan anders. 41 procent mist zijn collega’s wanneer die op verlof zijn. Vrouwen en millennials zeggen dat vaker dan hun mannelijke of oudere collega’s.

Vooral werknemers die optimistisch ingesteld zijn, hebben weinig last van de zomervakantie-blues: ze geven beduidend vaker aan dat de sfeer op het werk meer relax is dezer dagen en dat ze tijdens juli en augustus meer werkplezier beleven dan hun meer pessimistische collega’s.

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.