Corona = meer werkdruk, minder vrije tijd en geen verschil voor gender-rollen

Sinds april 2020 hebben de onderzoekers vier metingen gedaan bij ouders met thuis wonende kinderen onder de 18 jaar.
De eerste meting wees uit dat vaders significant meer zorgtaken op zich namen dan voor corona. Hoera? Neen. In de tweede meting (juli) daalde het engagement van de mannen licht. In september daalde het nog meer en in november was het terug naar af. Weer naar het niveau van voor corona.
Het percentage ouders die meer werkdruk ervaren is blijvend hoog. Dat is zorgwekkend volgens Stéfanie André. Het verhoogt de kans op allerlei soorten mentale en fysieke problemen. Bovendien is de vrije tijd significant gedaald, vaak omdat ouders hun kinderen thuis moeten begeleiden bij de les en omdat de ‘buitenactiviteiten’ grotendeels wegvielen. Dus moeten de ouders meer zorgdragen voor de kinderen en hen meer entertainen.

Toch is niet alles negatief. Tijdens de eerste lockdown hadden vele ouders het moeilijk het moeilijk met het conflict tussen werken en verdeling van huishoudelijke taken. Ondertussen lijken ze een nieuw evenwicht gevonden te hebben en ligt de voldoening over de situatie nauwelijks lager dan voor corona.

Overigens pleit André voor betaald coronaverlof, omdat vrije tijd geen verspilde tijd is, maar noodzaak.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.