De coronacrisis heeft niet alleen de wereld waarin we leven en werken behoorlijk door elkaar geschud. Ook hebben medewerkers andere verwachtingen van een job, zo blijkt uit een rondvraag bij 700 werknemers en kandidaten. Maar liefst acht op de tien heeft andere verwachtingen op het vlak van flexibiliteit, work-life balance, persoonlijke ontwikkeling en inclusief management.
Zo zegt drie op de vier respondenten ook na de coronacrisis meer van thuis uit te willen werken. De mogelijkheid om met flexibele uren te werken is voor 61 procent een beslissende factor in de keuze voor een nieuwe job. Ook de work-life balance is voor werknemers meer dan ooit een topprioriteit: 83 procent benadrukt de nood aan een betere balans tussen werk en privé. Al komt de inburgering van telewerk ook met valkuilen. Zo voelt een derde zich minder betrokken bij hun organisatie sinds de coronacrisis, zo blijkt uit het onderzoek door rekruteringskantoor Michael Page.
Persoonlijke groei
Sinds de coronacrisis hechten werknemers steeds meer belang aan ruimte voor persoonlijke groei en opleidingsmogelijkheden. Meer dan de helft (57 procent) van de werknemers wil zich in een volgende job meer focussen op persoonlijke ontwikkeling. Bijna negen op de tien (85 procent) beschouwt de toegang tot opleidingsmogelijkheden als een beslissende factor om een nieuwe job te aanvaarden. Bovendien blijkt uit recent onderzoek van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid dat investeringen in opleiding een positief effect heeft op zowel productiviteit als op lonen.