Corona veroorzaakt ook nieuwe knelpuntberoepen

De impact van de coronamaatregelen werd duidelijk zichtbaar tijdens het onderzoek. De VDAB besliste de getroffen knelpunten zoals horeca-beroepen, kappers en redders, niet zonder meer van de lijst te schrappen en ging in gesprek met de sectoren. Daar klonk de verwachting dat de meeste knelpunten zullen terugkeren. De vrees leeft dat bij een herneming van de activiteiten nieuwe aanwervingen mogelijk nog moeilijker zullen zijn omdat sommige werknemers de sector verlaten en kiezen voor meer werkzekerheid ergens anders.
Zegt Joris Ghysels, manager van de studiedienst van VDAB: “Met dit onderzoek proberen we zicht te geven op de structurele bewegingen op de arbeidsmarkt. Het wordt onder andere gebruikt voor het bepalen van de erkenning van opleidingen en het toekennen van vrijstellingen voor werkzoekenden. Daarom is het belangrijk dat we de beweging op lange termijn voor ogen houden en ons niet laten misleiden door plotse schommelingen op de arbeidsmarkt.”

Ondanks de coronacrisis blijft de zoektocht naar technisch personeel voor vele werkgevers moeilijk. Meer dan de helft van de top tien van de knelpuntberoepen zijn dan ook technische functies: van technicus industriële installaties, over werfleider tot onderhoudsmecanicien.

Ook de toenemende vergrijzing blijft een impact hebben op de arbeidsmarkt. Een grote groep ervaren werkkrachten is aan het uittreden, waardoor er steeds meer vraag is naar vervanging. Zeker de gezondheids- en welzijnszorg – die dit jaar bijkomend ook nog met extra uitdagingen te maken kreeg – wordt sterk geconfronteerd met de vergrijzing. Het probleem van deze sector om voldoende personeel te vinden doet zich in de eerste plaats voor bij de (hoofd)verpleegkundigen, maar ook het vinden van zorgkundigen en verzorgenden is steeds moeilijker.

Naast de ‘vaste waarden’ zijn er in 2021 nieuwe knelpuntberoepen zoals opvoeder-begeleider, leidinggevende van een onderwijsinstelling en payroll advisor. De complexiteit van de job, de specifieke arbeidsomstandigheden en/of de kloof tussen de verwachtingen van werkgevers en kandidaten kunnen een vlotte invulling van de vacatures bemoeilijken.

De volledige lijst van knelpuntberoepen 2021 vindt u op: vdab.be/sites/web/files/doc/trends/Knelpuntberoepen 2021.pdf

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.