Corona zet geen rem op aanwervingsintenties

De stijgende coronacijfers zetten opnieuw grote delen van het Belgische bedrijfsleven onder druk. Maar ondanks de recente telewerkverplichting en strengere coronamaatregelen op de werkvloer, blijven de Belgische kmo’s optimistisch: 45 procent is van plan om de komende zes maanden extra personeel aan te werven. 17 procent wacht nog even af, 38 procent kan nu al zeggen dat ze het komende half jaar geen extra personeel in dienst zullen nemen. 80 procent van de verwachte aanwervingen betreft een vast contract van onbepaalde duur. Zo blijkt uit de halfjaarlijkse kmo werkbarometer van HR-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg.

Arbeidskrapte

De positieve aanwervingsintenties zijn er tegen een achtergrond die nog steeds wordt gekenmerkt door een arbeidskrapte die als een strop om de nek van onze kmo’s zit. 83 procent van hen verwacht dat het moeilijk tot heel moeilijk wordt om geschikt personeel te vinden de komende maanden.

Zes maanden geleden ging nog maar 65 procent uit van een lastig rekruteringsproces. En kmo’s zijn ook beducht voor uitstroom. 21 procent zegt meer verloop te moeten vaststellen, zes maanden geleden was dat 14 procent.

Verloop

Dat het nodig is voor werkgevers om zich als aantrekkelijke werkgever te onderscheiden, blijkt ook uit de cijfers over de (verwachte) uitstroom van werknemers. Personeel hebben is niet genoeg, je moet je personeel ook kunnen houden. Een op de vijf werkgevers (21 procent) vreest dat dat niet zal lukken en dat werknemers binnen het halfjaar zullen overstappen naar de concurrentie. Dat is een stijging van vijf procentpunten in vergelijking met zes maanden geleden. Toen hield maar zestien procent er rekening mee dat concurrerende bedrijven hun personeel zouden wegkapen.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.