Creativiteit kan carrière schaden

Leiderschap en CoachingLoopbaanOrganisatie
Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Amerikaanse Cornell University, de Indian School of Business en Wharton School of Business. Hoewel creatieve mensen als charismatisch worden gezien, wordt hun aanpak op de werkvloer vaak als onvoorspelbaar en daardoor riskant bestempeld.

Conformisme en zekerheid worden meer gewaardeerd. Dit beheerst de vloer zozeer, dat creativiteit een nadeel is voor de kansen om hoger in de hiërarchie te klimmen.

“Collega’s met een grote creativiteit worden minder leiderschapspotentieel toegedicht. Creatieve ideeën lokken vaak een schrikreactie uit. Mensen voelen zich ongemakkelijk wanneer ze met creativiteit geconfronteerd worden. De zakelijke wereld is gericht op afgesproken normen en het bereiken van doelstellingen. En voor velen botst dit blijkbaar met creativiteit”, verklaren de onderzoekers.

Nochtans wordt creativiteit als een positieve eigenschap beschouwd. Uit diverse onderzoeken blijkt zelfs dat mensen met creatieve ideeën vaak betere leiders zijn. Topbestuurders zelf vinden creativiteit bovendien de belangrijkste eigenschap om een grote onderneming te kunnen leiden.

Bron: Management Team

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.