Bij het uitbreken van de crisis in 2008 kelderde weliswaar het voornemen van bedrijven om te investeren in opleiding. Pas eind 2009 waren Britse bedrijven opnieuw bereid te investeren in opleiding en vorming. De opleidingsinspanningen daalden evenwel minder dan tijdens de recessie van 1990-1991.
Uit een andere studie bleek dat de opleidingsinvesteringen tussen 2007 en 2009 licht stegen. Ook een bevraging van werknemers toont aan dat zij tijdens de crisis bijna evenveel deelgenomen hebben aan werkgerelateerde opleidingen en training. Ook uit deze enquête bleek de beperkte impact van de crisis. Meer zelfs, de daling van het aantal opleidingsdagen startte voor de recessie.
Anderzijds blijkt uit de diepte-interviews dat de aandacht tijdens de crisis vooral uitging naar training en opleiding die wettelijk verplicht zijn, maar ook om het tekort aan talent en op te vangen, in te spelen op operationele noden en de klantentevredenheid te verhogen.
Hoewel bedrijven blijven investeren in opleiding, springen ze spaarzaam om met hun budget. Onder andere door enkel trainingen aan te bieden die een antwoord bieden op concrete bedrijfsnoden en eigen medewerkers in te schakelen als trainer. Maar ook door meer interne groepsopleidingen te organiseren en meer gebruik te maken van e-learning.
Bron: People Management