‘Crisis verscherpt discriminatie van vrouwen’

ArbeidsrechtDiscriminatieGenderLoon
“Werknemers en werkneemsters zijn niet gelijk en de crisis verscherpt deze situatie. De vrouwen, in de meerderheid in precaire banen, waren de eerste die bij herstructureringen op straat werden gezet”, aldus Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV op de IVV-conferentie.
Ook het ACV merkt op dat de ongelijkheid toeneemt door de crisis. “De economische situatie wordt aangewend om maatregelen zoals het tijdskrediet een andere wending te geven”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

Reactie

De werkloosheidscijfers tonen aan dat de mannelijke werkloosheid net sneller stijgt, reageert het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Mannen werken nu eenmaal meer in industriële sectoren, die het zwaarst zijn getroffen door de crisis.

Loonkloof van 22 procent

Officieel bedraagt de loonkloof tussen man en vrouw 16,5 procent. Een studie van het IVV spreekt evenwel van 22 procent.
Voor Sharan Burrow, voorzitter van het IVV, is het feit dat er geen vooruitgang wordt geboekt in de strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer, het bewijs van het mislukken en het ongelijk van het ultraliberalisme.
Het VBO reageert dat de loonkloof in België onder de 10 procent ligt, en dat België daarmee goed scoort in vergelijking met de rest van Europa. Het VBO zegt verder dat het juist de werkgevers zijn die hebben aangedrongen op echte crisismaatregelen.

Bron: De Morgen

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.