Crisis zorgt voor extra stress

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenCommunicatieHerstructureringLeiderschap en CoachingMotivatieOrganisatiePreventieVeiligheidVerandering
Uit een recent onderzoek van Zebrazone, het studiecentrum van Securex, blijkt dat 60 procent van de Belgische werknemers geregeld tot zeer vaak stress ervaart op de werkvloer.
Dertig procent ervaart meer stress tijdens het werk ten gevolge van de crisis. De huidige economische crisis zorgt alleen maar voor extra stress, aangezien 30 procent van de Belgische werknemers zich hierdoor meer gespannen voelt tijdens het werk.

Onvoldoende ondersteuning

Bijna vier op de tien vindt dat er onvoldoende communicatie (38 procent) en informatie (35 procent) is bij veranderingen in de organisatie. Bovendien verklaart 35 procent dat hij in de organisatie onvoldoende ondersteund wordt wanneer er veranderingen worden doorgevoerd.
Zo’n 48 procent heeft het gevoel onvoldoende loopbaanadvies te ontvangen vanuit zijn organisatie en 40 procent verklaart onvoldoende professionele vooruitgang te kunnen boeken binnen zijn organisatie.
37 procent van de werknemers vindt dat zijn baas hem onvoldoende prijst bij het leveren van goed werk en 32 procent vindt dat zijn baas beter zou moeten communiceren.

Nog enkele interessante resultaten:

  • De personen die het meest getroffen worden door stress zijn de voltijds werkenden, arbeiders, werknemers in privé-organisaties, werknemers tussen de 30 en 34 jaar oud, personen met een diploma lager secundair onderwijs, werknemers in Wallonië en werknemers uit de industriële sector.
  • Bijna één op de vier van de Belgische werknemers ervaart emotionele problemen en is als gevolg vaker kortaf tegen zijn omgeving (22 procent), wordt sneller kwaad (27 procent) of voelt zich neerslachtiger dan anders (24 procent).
  • Meer dan één derde van de Belgische werknemers percipieert een link tussen zijn werk en zijn gezondheid: 33 procent is eerder tot helemaal akkoord met de stelling ‘Als ik een andere job had, zou mijn gezondheid beter zijn’ en 39 procent denkt in meer of mindere mate dat zijn lichamelijke klachten veroorzaakt worden door zijn werk.
  • Ongeveer één vijfde heeft last van prestatieverminderingen: 20 procent beweert soms tot heel vaak moeite te hebben om zich te concentreren, en 19 procent gaat eerder tot helemaal akkoord met de stelling ‘De laatste tijd presteer ik minder goed’.
  • Van de werknemers die meer gestrest zijn door de crisis geeft 50 procent aan dat zijn financiële situatie is verslechterd en heeft 69 procent het gevoel zijn job te kunnen verliezen. Vijf procent van de ondervraagden gaf aan dat één van de kostwinners binnen het gezin effectief zijn job heeft verloren.
  • Van de werknemers die bij hun organisatie willen blijven, ervaart 34 procent stress in het algemeen. 57 procent voelt zich geregeld tot zeer vaak gestrest op het werk. Bij werknemers die op korte termijn hun organisatie willen verlaten, ervaart 56 procent stress in het algemeen, en 68 procent stress op het werk.
  • De helft van de Belgische werknemers moet soms tot heel vaak tegen de klok werken om deadlines te halen. Eén op de drie vindt dat hij te veel overuren moet presteren.
  • Social Legal Advisor

    Smals

    Resource Manager

    Smals

    Recruiter

    Smals

    Payroll & HR Administration Coordinator

    Smals

    HR Business Partner – Data Literate

    Smals

    Diensthoofd Personeel

    Lokaal bestuur Ninove

    Talent Officer

    Lyreco

    Officer/Specialist Accounting

    BASF

    HR Payroll Officer

    Profel

    Diensthoofd HR

    Wingene

    Aanmelden

    Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

    HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

    Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

    Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.