Dankzij corona: vertrouwen in thuiswerkend personeel

Een eerste opvallende vaststelling uit een onderzoek van Acerta: bedrijven zetten telewerk helemaal bovenaan het lijstje met prioriteiten op HR-vlak voor de komende drie jaar. 39 procent van de respondenten vinkte het thema ‘plaats- en tijdonafhankelijk werken’ aan als het HR-thema bij uitstek, het hoogste percentage.
Doordat thuiswerk het voorbije anderhalf jaar de norm werd, hebben bedrijven ook alle voordelen ervan ontdekt. Bijna zeven op tien (68 procent) geven momenteel aan dat ze hun werknemers vertrouwen bij het telewerken en 62 procent ziet thuiswerk bijdragen aan een beter evenwicht tussen werk en privé. Meer dan de helft van de werkgevers (52 procent) is van plan thuiswerk voortaan te stimuleren. Nog eens 49 procent kijkt verder dan de eigen onderneming en vindt de mindere belasting op woon-werkverplaatsingen ook een valabel argument om thuiswerk aan te houden.

Thuiswerk betekent niet alleen dat er vanop een andere plaats wordt gewerkt, het heeft ook een impact op wanneer en hoeveel uren mensen voor het werk aan de slag zijn. 40 procent van de werkgevers stelt vast dat thuiswerkende medewerkers per week gemiddeld meer uren werken. Drie op tien zeggen dan weer dat hun werknemers minder uren kloppen.
38 procent meent bovendien dat werknemers productiever zijn als ze van thuis werken dan wanneer ze dat op kantoor doen. Voor 40 procent maakt thuiswerk of niet geen verschil, 22 procent oordeelt dat thuiswerkers minder productief zijn.

De enquête toont ook dat onder ‘thuiswerk’ meestal (bij 60 procent van de werkgevers) verstaan wordt dat er een bepaald aantal dagen per week van thuis kan worden gewerkt, af te spreken met de leidinggevende. Een minderheid van 37 procent drukt thuiswerk niet uit in aantal dagen.

Bron: Acerta. Tweejaarlijkse enquête, deze keer uitgevoerd in april door Indiville. Er namen 526 ondernemingen deel met minstens vijf werknemers. De data werden gewogen om representatief te zijn voor België.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.