De arbeidsmarkt komt opnieuw in beweging

In 2020 nam de arbeidsmarkt een afwachtende houding aan door corona en de bijhorende lockdowns. Daardoor werden opvallend minder arbeidscontracten stopgezet: werknemers namen zelf minder ontslag omdat ze niet meteen elders aan de slag konden, en werkgevers gaven medewerkers minder ontslag door het systeem van tijdelijke werkloosheid.

Het voorbije jaar is de jobmobiliteit op de arbeidsmarkt helemaal terug. Zo blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Acerta. Het afgelopen jaar werden er 32 procent meer nieuwe arbeidscontracten van onbepaalde duur afgesloten en 31 procent meer contracten stopgezet in vergelijking met 2020. Daarmee zitten de instroomcijfers op de arbeidsmarkt ongeveer op het niveau van 2019 (pre-corona): +4,8 procent. Het aantal stopgezette contracten ligt nog wel beduidend hoger dan in 2019: +18,1 procent. Dat komt niet alleen omdat er meer gedwongen of vrijwillige ontslagen waren, maar ook omdat meer mensen (vervroegd) op pensioen gingen.

Werknemer neemt initiatief

Als een arbeidscontract ontbonden wordt, is dat niet zozeer omdat de werkgever afscheid neemt van zijn werknemer. Integendeel: in 34 procent van de gevallen, neemt de werknemer zelf ontslag. Slechts 17,3 procent van de contracten werd beëindigd op initiatief van de werkgever, het laagste percentage in drie jaar tijd. In de andere gevallen gaat het om contractbeëindigingen met wederzijds akkoord (35,3 procent) of om andere redenen (13,3 procent) zoals (vervroegd) pensioen.

Nog een opmerkelijke vaststelling: vooral werknemers tussen 25 en 35 jaar nemen meer dan voorheen zelf het initiatief om van werk te veranderen. Zo noteren we 44 procent meer uitstroom Bij de 25- tot 30-jarigen is de uitstroom in 2021 gestegen met 44 procent in vergelijking met 2020 en 39 procent meer uitstroom bij de 30- tot 35-jarigen.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.