De baas zijn (zonder een bitch te worden)

DiscriminatieLeiderschap en Coaching

Caitlin Friedman en Kimberly Yorio, leidinggevenden in hun eigen pr- en marketingbureau in New York, schreven eerder Mijn eigen bedrijf. In dat boek vertelden de dames hoe u een bedrijf moet opstarten. Hoe het verder moet als het bedrijf groeit en u leiding moet geven, kwam nauwelijks aan bod. Na zelf ervaren te hebben hoe moeilijk het is de verantwoordelijkheid voor de rol van vrouwelijke leidinggevende op te nemen en ervan te genieten, schreef het tweetal De baas zijn (zonder een bitch te worden).
“Door introspectie, onderzoek en interviews met een heleboel leidende dames zijn we tot de conclusie gekomen dat vrouwen het echt in zich hebben om betere managers te zijn dan hun mannelijke tegenhangers”, schrijft het auteursduo. “Als we onze angsten maar zouden kunnen overwinnen, zijn de kenmerken waarmee we als vrouw zijn geboren – zorgzaamheid, geduld, kracht, wijsheid en vindingrijkheid – precies die kenmerken waardoor we een ster in de bestuurskamer kunnen zijn en de mentor waar veel werknemers behoefte aan hebben.”
U neemt het ons niet kwalijk wanneer wij de wenkbrauwen fronsen bij deze inleiding. Het staat buiten kijf dat vrouwen elke trede op de carrièreladder aankunnen, dus ook de allerhoogste, maar laten we niet in een determinisme vervallen waarbij we kenmerken toeschrijven aan geslachten. Kunnen we niet uitgaan van individuele kwaliteiten? Deze vraag blijft door ons hoofd spoken wanneer we dit luchtige boek doornemen. Versta ons niet verkeerd: het werk leest vlot. Het drijft op tips, adviezen en praktijkvoorbeelden. Verder zijn ook de ervaringen van vrouwelijke managers, weergegeven in korte interviews, aangenaam en leerrijk. Stap voor stap wordt u meegenomen langs de grondbeginselen van het leidinggeven. Om te beginnen, krijgt u een overzicht van de belangrijkste functies en rollen die een manager vervult, vervolgens worden u instrumenten aangeboden die u nodig hebt om vol zelfvertrouwen een succesvol leider te zijn. Dit boek vormt zo een handige en zeer toegankelijke gids voor beginnende managers. Dus ook voor mannen. Dat de auteurs dit boekje echter verkopen als “dé beknopte managementhandleiding waar hedendaagse vrouwelijke managers op hebben gewacht”, doet ons vermoeden dat de pr- en marketingreflex van de dames hier voor iets tussen zit. Vanzelfsprekend hopen we wel, net als de auteurs, dat dit boek kan bijdragen aan het vormen van positieven vrouwelijke rolmodellen.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.