Continue ontwikkeling wordt alsmaar belangrijker in de arbeidsmarkt. Niet alleen voor werknemers, ook voor werkgevers is het bijschaven van skills essentieel om de inzetbaarheid te verhogen. Een recent onderzoek toont aan dat games helpen bij het ontwikkelen van soft skills.
In totaal werden acht games geanalyseerd door Randstad: Minecraft, League of Legends, Apex Legends, Public Grounds Unknown Ground (PUBG), Call of Duty: Warzone, FIFA, Fortnite: Battle Royale en The Legend of Zelda: Breath of The Wild/Links Awakening/Skyward Sword. De participanten kregen vragen over hun ervaring met de gekozen game en konden uit een lijst van twaalf ‘transferable skills’ aangeven welke zij denken te ontwikkelen door de game te spelen. Voor iedere gekozen skill volgde een diagnostische test op basis van de ervaring van het spelen van een specifieke game om zo het skill niveau te bepalen.
Maar liefst negen van de twaalf skills worden gestimuleerd door tenminste één (of meerdere) van de acht mogelijke games te spelen: leiderschap, teamwork, communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, multitasking, doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid en zelfmotivatie.
De drie skills waarvoor voorlopig geen bewijs werd gevonden dat ze werden ontwikkeld zijn probleemoplossing, conflict management en time management. Verder onderzoek moet hier duidelijkheid in brengen. Op basis van de theorie wordt de kans groot geacht dat hier alsnog bewijs voor wordt gevonden.
Welke games zijn het beste?
Zelfmotivatie, teamwork en kritisch denken bleken skills die het meest aan bod komen bij games. De sterkste veranden werden gevonden tussen zelfmotivatie en Public Grounds Unknown Ground. WIe leiderschapskills wil aanschroeven, moet vooral League of Legends spelen. Een ander sterk verband is er tussen kritisch denken en Warzone.
De game waarmee het meest aantal skills worden ontwikkeld is Fortnite met maar liefst zes skills (communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, zelfmotivatie, doorzettingsvermogen en teamwork). Echter komt Fortnite maar één keer naar voor met het sterkste verband tussen de game en de skill en dat is bij visuele waarneming. Dit terwijl League of Legends drie maal het sterkste verband kan voorleggen (leiderschap, multitasking en doorzettingsvermogen).
Games waarbij een duidelijk doel ontbreekt waar naar toe kan worden gewerkt lijken minder effectief voor de ontwikkeling van skills. Denk bijvoorbeeld aan ‘sandbox’ games zoals Minecraft. Hoewel de game zeer heldere doelen heeft, ging het bij Zelda (besluitvaardigheid) zelfs om een negatief effect. Een mogelijke verklaring is dat de moeilijkheidsgraad bij Zelda zodanig snel stijgt dat mensen niet verder komen door het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden maar door wanhopig te blijven proberen totdat ze bijna toevallig een stap verder komen.
LEES MEER OP HRSQUARE.BE