De efficiëntie van het ‘nieuwe leren’

Het ‘nieuwe leren’ staat voor een hedendaagse mix van klassiek (‘klassikaal’) leren en diverse vormen van leren die mogelijk gemaakt worden door online-middelen en eventueel zelfs sociale media. Het gaat dus niet alleen om het al langer bekende fenomeen ‘e-learning’, maar om een menging van oude en nieuwe vormen. Het ‘nieuwe leren’ kan dan ook best omschreven worden als ‘blended learning’.

Door de mix moet een efficiëntere vorm van opleiden ontstaan. De ‘return on investment’ moet groter zijn, vooral dan omdat de klassieke onderwijsmethoden aangevuld worden met online-kanalen die ook tijdens het werk zelf geleerd en geraadpleegd kunnen worden. Dat spaart tijd, kost (misschien) minder en – vooral – het zorgt ervoor dat het geleerde verankerd wordt. Dat laatste is nu net de zwakke plek van vele leervormen: vaak staan ze te ver af van de realiteit op de werkplek of er ligt gewoonweg te veel tijd tussen de opleiding en de mogelijke toepassing.

“Hiermee kunnen we in een korte tijd veel medewerkers opleiden”, merkt Cécile Leonard, HR-manager bij ING België, op in het Nederlandse vakmedium P&O Actueel. Ze prijst tevens de flexibiliteit, het gebruiksgemak en de kortere tijd die nodig is om iets aan te leren. Met de online-luiken kan ook overal geleerd worden, zowel op het werk als thuis. Toch waarschuwt ze ook dat de klassieke methode evenmin verwaarloosd mag worden: “Het moet een evenwichtige mix worden van twee leermethodes en dat noemen we ‘blended learning’. Om bepaalde aspecten van kennis over te dragen, gaat er niets boven menselijke aanwezigheid.”

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.