De jobs van 2030

ArbeidsmarktCommunicatie

Lichaamsdelenmaker

Bij het lijstje met beroepen voor 2030 valt op de eerste plaats ‘lichaamsdelenmakers’ op. Door de ontwikkelingen in de stamceltechnologie wordt het mogelijk om levende lichaamsdelen te creëren die beschadigde, geïnfecteerde of ‘versleten’ lichaamsonderdelen vervangen. Er zullen ook winkels of herstelpunten nodig zijn.
Joachim De Vos gelooft niet meteen in het idee van het shoppen, maar hij acht het zeker mogelijk dat bepaalde lichaamsdelen gecreëerd kunnen worden. “Ook elektronica die de nieuwe lichaamsonderdelen vanuit de hersenen aanstuurt, zal een hoge vlucht kennen”, laat hij optekenen in De Standaard.

Geheugenchirurg

Een chirurg zal extra geheugen kunnen toevoegen aan ons brein, zoals bij een computer. De Vos merkt op dat we dat niet te letterlijk mogen nemen. Het gaat niet om geheugenschijfjes. Hij kijkt uit naar toepassingen van artificiële intelligentie.

Ruimtearchitect

Door het ruimtetoerisme zullen ook verblijfsmogelijkheden gecreëerd worden in de ruimte. De Vos verwijst naar het ruimtestation ISS. Die mogelijkheid zit er dus zeker aan te komen.

Weermanipulator

Wetenschappers zullen toepassingen ontwikkelen om de effecten van de klimaatverandering te milderen of bepaalde weersfenomenen uit te schakelen. De Vos stipt aan dat ook hiermee al een begin gemaakt is. Denk maar aan de Chinese weermanipulatie, onder meer tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

Organisator van quarantaines

De globalisering zorgt ook voor een snellere verspreiding van virussen. De Mexicaanse griep vormt het duidelijkste bewijs. De Vos ziet in de organisatie van quarantainezones een volwaardige studierichting, zeker omdat er nog heel wat gevaarlijker virussen snel verspreid kunnen geraken.

Persoonlijke netwerkconsulent

Netwerksites als Facebook, LinkedIn en Twitter zulle (nog) aan belang winnen. Experts kunnen mensen adviseren om een zo interessant mogelijk internetprofiel samen te stellen. De Vos ziet ook deze trend al vroeg toegepast worden. Wellicht komen er ook online-toepassingen die de surfers kunnen adviseren.

Bron: De Standaard

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.