Uit een enquête van Savile Row Company, een Londense kleermaker blijkt dat millennials het belangrijk vinden dat ze een professioneel voorkomen uitstralen op het werk. Meer dan driekwart van de ondervraagde jongeren (77 procent) zegt dat een professionele kledingstijl er voor zorgt dat ze meer ‘serieus’ worden genomen. Slechts 7 procent hecht meer belang aan zich modieus en/of comfortabel kleden. Meer dan de helft van de ondervraagde millennials (55 procent) is van mening dat een striktere dresscode op het werk mag ingevoerd worden. Slimme reclame van een kleermaker? Er is meer aan de hand.
Merkkledij
De resultaten van de rondvraag worden bevestigd door recent onderzoek aan de Penn State, Notre Dame en de University of Kentucky. De onderzoekers konden aantonen dat het dragen van merkkledij mensen meer succesvol kan maken of beter laat presteren. Anders gezegd, het gevoel dat je een betere presentatie kan geven in een duur designer maatpak, is misschien nog niet zo gek.
Uit hun onderzoek bleek dat proefpersonen die dachten dat ze een golfclub van het sportmerk Nike in handen hadden, gemiddeld 20 procent beter presteerden dan wanneer hen verteld was dat ze met een merkloze golfclub speelden. Meer zelfs, het effect beperkt zich niet tot fysieke prestaties. Proefpersonen in de waan dat ze oordopjes van het bekende merk 3M gebruikten, presteerden eveneens gemiddeld 20 procent beter op een wiskundetest dan wanneer hen verteld werd dat ze oordopjes van een generisch merk konden gebruiken.
De verklaring van de onderzoeker: “Het bezitten van een prestigieus merk vergroot iemands gevoel van eigenwaarde. En dat leidt op zijn beurt tot meer zelfvertrouwen waardoor iemand minder gespannen of angstig is en dus beter presteert.”
Marketing
Ander onderzoek, van de Duke University en de University of Waterloo, sluit daarbij aan. Het toont dat zelfs de loutere aanwezigheid van het logo van een prestigieus merk eenzelfde effect heeft op iemands performantie. Zij toonden aan dat het gedrag van proefpersonen in lijn ligt met de waarden en kenmerken geassocieerd met een bepaald merk. Zo waren proefpersonen creatiever bij het uitvoeren van een taak als ze blootgesteld werden aan het Apple logo dan wanneer ze blootgesteld werden aan het logo van IBM. (Noot: De studie dateert van 2008 toen Apple reclame maakte met de slogan ‘Think Different’, een reactie op IBM’s slogan ‘Think’).
Dezelfde studie toont aan dat een blootstelling aan het Disney Channel logo er voor zorgde dat deelnemers zich eerlijker gedroegen dan degene blootgesteld aan het logo van E!News, een Amerikaanse zender die vooral bekend is om voor rechtstreekse ‘rode loper’ verslagen en reality sterrenshows zoals ‘Keeping up with the Kardashians.
Bron: HRreview