De nieuwe manier van managen in een hybride wereld

Volgens onderzoek van Gartner beïnvloedt de opkomst van het hybride werken leiderschap op drie verschillende manieren:

1. Geografisch verspreide teams die op afstand moeten samenwerken

In een hybride werkmodel delen teams minder vaak een fysieke ruimte. Hoe zorg je er dan toch voor dat ze effectief kunnen samenwerken? De meest innovatieve ideeën ontstaan immers tijdens een creatieve brainstorm op kantoor of een gesprekje bij de koffiemachine zou je denken. Maar ook een hybride team kan grote hoogtes bereiken. Kwestie van een andere mind set.

  • Tip 1: begin met luisteren. Wat vindt het personeel een prettig samenwerkingsmodel? Iedereen is anders: sommigen vinden thuiswerken ideaal, anderen vinden het juist fijn om naar kantoor te komen. Op basis van de bevindingen kun je vervolgens een vorm vinden waarbij iedereen zich senang voelt.
  • Tip 2: laat het idee los dat iedereen ‘synchroon’ en lineair moet werken. Geef mensen de autonomie om zelf te bepalen waar en wanneer ze aan het werk zijn. Maak heldere afspraken over bijvoorbeeld team meetings en bereikbaarheid, maar realiseer je dat dit model alleen succesvol is wanneer je als leidinggevende de teugels wat meer laat vieren.

2. Een verandering in de verwachtingen van medewerkers

Hybride werken zorgt voor een transformatie van de totale bedrijfscultuur, en daarmee ook van de managementcultuur. De vraag naar menselijk, empathisch leiderschap is sinds de pandemie alleen maar groter geworden. Ook in een hybride werkmodel moet voldoende aandacht zijn voor het welzijn en de persoonlijk ontwikkeling van medewerkers. Sterker nog, veel jongere generaties op de arbeidsmarkt verwachten niet anders, en bedrijven die hun mensen centraal stellen hebben in de War for Talent duidelijk een voorsprong. Hoe beter je als leidinggevende in staat bent een gevoel van veiligheid en kameraadschap te creëren, hoe beter teams zullen presteren. Jezelf kwetsbaar opstellen hoort daarbij – het zorgt zelfs voor wederzijds respect en vertrouwen.

3. Een nieuwe manier om prestaties te meten

In een hybride model is minder duidelijk zicht op prestaties, waardoor oorspronkelijke performance indicatoren niet langer geschikt zijn. Je kunt medewerkers beter beoordelen op prestaties en output, dan op het aantal gewerkte uren bijvoorbeeld. Bepaal daarom voor iedereen duidelijke doelstellingen, op korte en op lange termijn. Zorg voor één-op-één-gesprekken, online of op kantoor, en blijf elkaar geregeld evalueren.

Wat betekent dit in de praktijk?

  • Investeer in tools & technologie die samenwerken op afstand makkelijk maakt en blijf met elkaar in gesprek.
  • Het leiden van hybride teams vereist emotionele intelligentie en empathie. Zorg ervoor dat leidinggevenden die skills versterken of ontwikkelen. Breng skills in kaart doormiddel van slimme technologie en biedt vervolgens de juiste training aan.
  • Stel duidelijke en haalbare doelstellingen op en evalueer regelmatig, dat kan met behulp van onze Continuous Conversation tool

Benieuwd hoe Cegid jullie kan helpen om een hybride werkmodel succesvol te implementeren?

Neem dan contact met:

Trees van Gasse
[email protected]

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.