Eén op de vier krijgt nooit een compliment over de werkprestaties. Nochtans blijkt uit onderzoek dat een compliment op tijd en stond positieve impact heeft op motivatie, plezier, geluk en productiviteit.
Uit een bevraging bij 2.500 Belgische arbeiders en bedienden, in opdracht van Tempo-Team en in samenwerking met professor Anja Van den Broeck (KU Leuven), blijkt dat 28 procent nooit een compliment krijgt van de leidinggevende. Collega’s onder elkaar zijn kwistiger met schouderklopjes: slechts 17 procent van de werknemers zegt nooit een pluim te krijgen van zijn collega’s.
Ander onderzoek, in dit geval in opdracht van Protime, wijst erop dat 25 procent van de werknemers nooit complimenten krijgt. Uit die bevraging, bij 1.000 bedienden in Vlaanderen, blijkt dat 26 procent van de werknemers minstens wekelijks een pluim krijgt. Negen op de tien Vlaamse bedienden geven zelf wel aan regelmatig schouderklopjes uit de delen over de werkprestaties van collega’s.
Opvallend resultaat van dit onderzoek: negen procent van de Vlaamse bedienden krijgt niet graag lof voor zijn of haar prestaties of intelligentie. Wie wel graag deze opstekers ontvangt, krijgt die het liefst van collega’s (38 procent), van een leidinggevende (32 procent) of van klanten (22 procent).
Complimenten: niets dan goeds
Werknemers die een schouderklopje krijgen van hun leidinggevende, zijn gemotiveerder dan hun collega’s waarbij dat niet het geval is (83 procent vs. 18 procent). Ze halen ook meer plezier uit hun werk (85 procent vs. 16 procent), zijn gelukkiger (82 procent vs. 18 procent) en productiever (82 procent vs. 18 procent).
“Het complimenteren van elkaar gaat veel verder dan een opmerking over het nieuwe kapsel van je collega of de toffe schoenen die men draagt. Werknemers geven veel voor hun werk en het is steeds leuk om positieve feedback te krijgen over zaken waar men hard zijn best voor doet. Als leidinggevende op de hoogte zijn van wat je werknemers doen, is vaak al een eerste stap voor het geven van complimenten. Wees daarnaast zo authentiek en persoonlijk mogelijk, en laat zien dat je meent wat je zegt”, zegt Anja Van den Broeck.
Bedrijfscultuur
“Slechts zeven op de tien werknemers (71 procent) voelt zich gewaardeerd op het werk”, zo weet Jonas Van Herck (Protime). “Het belang van complimenten krijgen valt hierin niet te onderschatten. Opbouwende feedback van collega’s en leidinggevenden kan ervoor zorgen dat we ons gemotiveerder voelen op het werk. Het zou daarom ingebakken moeten zitten in elke bedrijfscultuur. Bovendien helpt het bedrijven om hun werknemers aan zich te binden.”
“Bij positieve feedback wordt het beloningscircuit van onze hersenen geactiveerd waardoor er meer van het beloningshormoon dopamine vrijkomt”, zo duidt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, het onderzoek van Protime. “Om steeds opnieuw die belonende dopamine ‘high’ te voelen, gaan we hetzelfde gedrag herhalen. Wie appreciatie ervaart op de werkvloer, zal daarom ook meer bereid zijn om een moeilijke of stressvolle taak af te ronden dan wie geen complimenten krijgt.”
Waarom werkgevers geen of nauwelijks complimenten uitdelen? Uit het Tempo Team-onderzoek blijkt dat dat vaak onbewust is. Meer dan de helft (53 procent) van hen aan dat ze er gewoon niet bij stilstaan om hun werknemers eens een schouderklopje te geven. Daarnaast heeft zes op tien organisaties ook geen formeel systeem om elkaar te waarderen. Nochtans blijkt dat niet alleen complimenten krijgen, maar ook geven, stimulerend werkt, aldus Wim Van der Linden (Tempo-Team). “Ze verhogen niet alleen het werkplezier, maar verlagen ook de werkstress en creëren verbondenheid. Het is belangrijk dat het geven van complimenten een dagdagelijks ritueel is en dat ze onderdeel worden van de feedbackcultuur van de organisatie.”
Oh ja, het is vandaag, 1 maart, Wereld Complimentendag. U hebt nog de rest van de dag om uw medewerkers een spontaan en authentiek compliment te geven. En hadden we al gezegd dat de HR Square-lezers de allerbeste zijn?
LEES MEER OP HRSQUARE.BE
- Mentaal welzijn: vooral 25-34-jarigen worstelen ermee
- Wie is de beste versie van zichzelf op het werk?
- Dumpen of (her)lezen? Work and motivation (Victor H. Vroom)
- Wijziging van het aanvullend pensioen van de werknemer – werkgever kan dat niet zomaar!
- 1 op de 4 heeft gevoel dat avond- en weekendwerk wordt verwacht