De spoorwegen werven nog steeds aan

De spoorwegen werven nog steeds aan
ArbeidsmarktWerving

In 2023 gaat de NMBS op zoek naar 1.600 nieuwe medewerkers, hoofdzakelijk operationeel personeel zoals treinbestuurders, treinbegeleiders en technici. In de krappe arbeidsmarkt van vandaag een hele uitdaging.

Van de 1.600 vacatures in 2023 zijn er heel wat voor medewerkers die rechtstreeks in contact staan met de reizigers. Daarnaast is NMBS op zoek naar 500 technische profielen voor de werkplaatsen, 180 treinbestuurders en 100 veiligheidsagenten voor Securail, naast een breed gamma aan heel uiteenlopende functies. De cijfers zijn een eerste inschatting op basis van de openstaande functies en het aantal voorziene vertrekken dit jaar.

Voor de 1.600 vacatures in 2023 heeft NMBS eind vorig jaar al meer dan 300 mensen geselecteerd. Zij zullen de komende weken en maanden instromen. De helft doet dat al in januari. Door deze mensen vorig jaar al te selecteren kunnen zij sneller worden ingezet om de teams op het terrein te versterken.

Extra inspanningen

Al deze vacatures invullen is niet eenvoudig in een krappe arbeidsmarkt zoals we die vandaag in een aantal regio’s kennen. Ook dit jaar zullen het hele jaar door inspanningen worden geleverd, gaande van verschillende aanwervingscampagnes tot Meet & Greet-treinen, de aanwezigheid op job events en samenwerkingen met VDAB, Forem, Actiris en Bruxelles Formation.

Daarnaast proberen NMBS en HR Rail continu om het selectieproces eenvoudiger en efficiënter te maken. Zo werden afgelopen jaar in het kader van een proefproject voor alle operationele functies de diplomavereisten versoepeld. De capaciteit van de opleidingen werd ook uitgebreid, zodat nieuwe medewerkers bijna steeds onmiddellijk aan hun opleiding kunnen beginnen.

2022: Meer dan 1.300 nieuwe medewerkers

Al deze inspanningen renderen en zorgen ervoor dat NMBS er in slaagt om de nodige medewerkers te vinden. Afgelopen jaar waren er dubbel zoveel sollicitaties dan het jaar ervoor. Daardoor werden uiteindelijk meer dan 1.300 nieuwe medewerkers aangeworven. Het gaat onder meer om 320 treinbegeleiders, 300 technici, 160 treinbestuurders en 70 veiligheidsagenten voor Securail.

Van de nieuwe medewerkers in 2022 is 28 procent jonger dan 26. Elf procent is ouder dan 50. En een kwart van alle nieuwe medewerkers is een vrouw.

Van de nieuwe medewerkers die reeds zijn aangeworven zijn er heel wat nog bezig met hun opleiding. Voor alle typische spoorjobs zoals treinbegeleider, treinbestuurder of technieker krijgen de kandidaten een betaalde opleiding van NMBS. Voor treinbegeleiders duurt die ongeveer vijf maanden, voor treinbestuurders 10 tot 12 maanden.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.