De zin en onzin van yoga en fruitmanden

“Appels uitdelen, plat water ter beschikking stellen en een pingpongtafel plaatsen, het is steevast het antwoord als medewerkers gebukt gaan onder stress en een hoge werkdruk”, lacht Hans De Witte, gewoon hoogleraar Arbeidspsychologie aan de KU Leuven. “Maar de wetenschappelijke evidentie dat dit effectief de stress en de werkdruk verlaagt, is zeer beperkt.”

Bewegen werkt herstellend

“Al is je even kunnen uitleven met een spelletje pingpong op zich niet nutteloos”, vervolgt de hoogleraar. “Het is een leuke manier om te recupereren tijdens de werkuren. Steeds meer onderzoek toont aan dat bewegen een herstellend effect heeft. Het geeft medewerkers de kans te herstellen van het werk, maar dan vooral omdat men tijdens het sporten of bewegen de knop kan omdraaien en men zich op iets anders concentreert dan het werk.”

Welnessprogramma’s, gezondheids- of leefstijlinterventies gericht op meer bewegen, gezond eten, minder alcohol drinken en stoppen met roken…: steeds meer bedrijven bieden ze aan. De achterliggende idee is medewerkers duurzaam inzetbaar houden, maar ook om verzuimkosten te beperken.

Fika

Het valt De Witte op dat initiatieven om de gezondheid van medewerkers te verbeteren bijna uitsluitend gericht zijn op de fysieke gezondheid. “Het adagio van een gezonde geest in een gezond lichaam is nog zeer dominant. Terwijl veel jobs veeleer mentaal belastend zijn. Medewerkers moeten daarom afstand van het werk kunnen nemen om te recupereren. Misschien moeten we naar Zweeds voorbeeld Fika invoeren: een dagelijkse koffiepauze waarbij alle medewerkers op een vast tijdstip pauzeren en samenkomen voor een koffie en vooral een lekker gebakje. Tijdens deze pauze mag er bovendien niet gepraat worden over het werk. Pas zo kan men echt mentaal recupereren van de gedane inspanningen.”

Wat is de zin van yogalessen tijdens de middagpauze en fruitmanden op kantoor?

Bevorderen ze werkelijk de (fysieke en mentale) gezondheid van uw medewerkers? Leden van HR Square lezen het in HR Square 207.

Geen abonnement? Word snel lid van dé HR-community van ons land.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.