“Appels uitdelen, plat water ter beschikking stellen en een pingpongtafel plaatsen, het is steevast het antwoord als medewerkers gebukt gaan onder stress en een hoge werkdruk”, lacht Hans De Witte, gewoon hoogleraar Arbeidspsychologie aan de KU Leuven. “Maar de wetenschappelijke evidentie dat dit effectief de stress en de werkdruk verlaagt, is zeer beperkt.”
Bewegen werkt herstellend
“Al is je even kunnen uitleven met een spelletje pingpong op zich niet nutteloos”, vervolgt de hoogleraar. “Het is een leuke manier om te recupereren tijdens de werkuren. Steeds meer onderzoek toont aan dat bewegen een herstellend effect heeft. Het geeft medewerkers de kans te herstellen van het werk, maar dan vooral omdat men tijdens het sporten of bewegen de knop kan omdraaien en men zich op iets anders concentreert dan het werk.”
Welnessprogramma’s, gezondheids- of leefstijlinterventies gericht op meer bewegen, gezond eten, minder alcohol drinken en stoppen met roken…: steeds meer bedrijven bieden ze aan. De achterliggende idee is medewerkers duurzaam inzetbaar houden, maar ook om verzuimkosten te beperken.
Fika
Het valt De Witte op dat initiatieven om de gezondheid van medewerkers te verbeteren bijna uitsluitend gericht zijn op de fysieke gezondheid. “Het adagio van een gezonde geest in een gezond lichaam is nog zeer dominant. Terwijl veel jobs veeleer mentaal belastend zijn. Medewerkers moeten daarom afstand van het werk kunnen nemen om te recupereren. Misschien moeten we naar Zweeds voorbeeld Fika invoeren: een dagelijkse koffiepauze waarbij alle medewerkers op een vast tijdstip pauzeren en samenkomen voor een koffie en vooral een lekker gebakje. Tijdens deze pauze mag er bovendien niet gepraat worden over het werk. Pas zo kan men echt mentaal recupereren van de gedane inspanningen.”
|