December na zomermaanden populairste vakantiemaand

December is samen met de maanden juli en augustus goed voor een opname van 54 procent van alle vakantiedagen van een heel jaar. Maar niet in alle sectoren piekt de vakantie in de eindejaarsperiode. Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Acerta van de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de privésector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.

Belgen starten zuinig met het opnemen van hun vakantie. De eerste drie maanden van het jaar nemen werknemers quasi geen vakantie. Er is een beperkte piek te zien in de paasvakantie. Vooral in de maanden juli en augustus nemen werknemers voor een langere periode vrijaf, om dan in de tweede helft van het jaar, met een absolute piek tussen Kerst en Nieuw, de resterende vakantiedagen op te nemen.

Uit de analyse blijkt eveneens dat 60-plussers bij uitstek werknemers zijn die hun ‘grote vakantie’ niet per se in juli of augustus opnemen. Bij hen is de zomerpiek gespreid over vier maanden, van juni tot en met september. Algemeen spreiden zij hun vakantie trouwens meer dan gemiddeld over het hele jaar.

Voor alle andere leeftijdscategorieën lopen de vakantieperioden verbazingwekkend gelijk. Zo nemen werknemers uit gezinnen met jonge kinderen bijvoorbeeld niet meer vakantie in de periode juli-augustus dan andere werknemers.

Kleine bedrijven zijn een uitzondering. Daar manifesteert de zomerpiek in juli zich nog feller dan gemiddeld. In bedrijven met tussen 10 en 20 werknemers scoort de juli-piek 26,10 procent en in bedrijven met minder dan 10 werknemers zelfs 27,24 procent versus 21,34 procent gemiddeld.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.