Deeltijdse werknemers ervaren minder psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid
Welzijn

Belgische werknemers geven geen hoge score wat betreft psychologische veiligheid op het werk. En bij deeltijdse werknemers ligt dat nog wat lager. Ze hebben meer dan voltijdse collega’s het gevoel dat ze geen fouten mogen maken, of dat ze ervoor afgerekend zullen worden.

De Belgische werknemer geeft voor psychologische veiligheid op het werk een score van amper 5,8 op 10. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door HR bedrijf Bright Plus in samenwerking met Flourish SDT en iVox. Dat cijfer ligt lager voor deeltijdse werknemers. Zij geven psychologische veiligheid een score van 5,5 op 10.

Psychologische veiligheid heeft te maken met de sfeer en cultuur in je team. Het kan voor iedereen anders aanvoelen. Een team voelt niet psychologisch veilig aan wanneer men het gevoel heeft afgerekend te worden op fouten. Men heeft de impressie niet te mogen falen of zich niet kwetsbaar te mogen opstellen. Ook durft men geen suggesties te doen of ideeën te opperen, uit angst dat anderen zich opdringerig, negatief of incompetent vinden. Een psychologisch veilige werkomgeving verhoogt het welzijn, het leren, de creativiteit, het vertrouwen, de samenwerking en de prestaties.

Verbondenheid

Deeltijdse medewerkers hebben vaker het idee dat fouten die ze maken tegen hen gebruikt kunnen worden (36,2 vs. 26,3 procent bij voltijdse medewerkers). Ook is het voor hen minder makkelijk om gevoelige onderwerpen te bespreken (60,3 vs. 64,2 procent) en durven ze moeilijker hulp vragen (34,8 vs. 28 procent) . Al zijn de verschillen bij die laatste twee zaken kleiner. Bovendien geven ze aan dat ze vaker onbedoeld emotioneel reageren op het werk (44,5 vs. 32,9 procent bij voltijdse medewerkers).

Ondanks de lagere score op vlak van psychologische veiligheid, voelen deeltijdse medewerkers zich even sterk verbonden met hun collega’s en leidinggevenden als voltijds werkenden (73 procent heeft een goede band met de leidinggevenden en 75-76 procent vertrouwt collega’s).

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.