Zowel uit dossiers waarin het Centrum zich burgerlijke partij heeft gesteld, als uit gesprekken met verschillende actoren op het terrein blijkt vaak dat mensenhandelaars tal van juridische constructies (legale, semilegale of ronduit illegale) opzetten, of er gebruik van maken om mensenhandel mogelijk te maken.
Voorbeelden daarvan zijn:
Detectie van slachtoffers is moeilijk zodra er een schijn van wettelijkheid is. Een coherente aanpak binnen de Europese Unie is op dat vlak uiterst dringend en noodzakelijk, zo bepleit het Centrum. In het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie wordt vandaag (18 oktober) op de vierde Europese Anti-Trafficking Day alvast de multidisciplinaire benadering van mensenhandel centraal gesteld.
Een bundeling van krachten, instanties en data is op Belgisch niveau ook aan de gang, maar het Centrum vindt dat dit zeker versneld en grondiger kan gebeuren. In verband hiermee heeft het Centrum een serie aanbevelingen geformuleerd ten opzichte van de autoriteiten, maar ook ten aanzien van de politie, de inspectiediensten en de magistratuur.
Het jaarverslag mensenhandel/mensensmokkel kan gedownload worden op de website van het Centrum: www.diversiteit.be, onder ‘Publicaties’.