Discriminatie blijft welig tieren in uitzendsector

AllochtonenArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtAttitudeDiscriminatieGenderInstroomInterimJongeren
Randstad liet 26 consulenten een week lang alle nieuwe aanvragen van klanten uit verschillende sectoren noteren. Daaruit bleek dat zo’n 15 procent van de 95 aanvragen een discriminerende vraag bevatte. Bedrijven gaan het makkelijkst over de schreef wat het geslacht, de leeftijd en de etniciteit betreft. Opmerkelijk is wel dat de discriminerende aanvragen mondeling toegevoegd worden.

In zeven gevallen gaf de werkgever aan dat hij geen of juist wel mannelijke of vrouwelijke uitzendkrachten wilde. Anderen wilden dan weer geen sollicitanten van een bepaalde leeftijd of herkomst. Soms bevatte één aanvraag zelfs meerdere discriminerende criteria, zoals het specifiek vragen naar een jonge vrouw.

In het hoofdkantoor kwamen de voorbije twee jaar 229 discriminatie-dossiers op tafel. Het merendeel van de bedrijven kon er evenwel van overtuigd worden om zijn aanvraag aan te passen. De voorbije twee jaar heeft Randstad de samenwerking met acht bedrijven stopgezet door de discriminerende eisen.

Recent onderzoek van sectorfederatie Federgon toont aan dat een derde van de interim-kantoren op de discriminerende vragen van klanten inging. Vooral bij kleine kantoren stelden de ‘mystery shoppers’ van Federgon discriminatie vast. De ombudsdienst van Federgon ontving het afgelopen jaar 90 klachten van uitzendkrachten, waarvan 18 over discriminatie.

Bron: De Morgen/De Standaard

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.