Discriminatie op arbeidsmarkt nogmaals aangetoond

Eerst de resultaten. Tussen februari 2020 en februari 2021 werden 2.880 fictieve sollicitaties verstuurd op 1.440 echte vacatures uit diverse sectoren. Telkens werden twee kandidaturen voor dezelfde baan verstuurd via e-mail, met nagenoeg identieke motivatie en cv. Een belangrijk verschil tussen beide: de naam, de leeftijd, het geslacht of de seksuele geaardheid. Gekeken werd naar een positieve reactie op de sollicitatie: een uitnodiging voor een gesprek of een vraag naar meer informatie.

Voor geslacht en seksuele geaardheid vonden de onderzoekers geen verschil inzake de kans op een uitnodiging. Zogenaamd oudere werknemers (50+) verging het minder gunstig: zij hadden 11 procent minder kans op een positieve reactie dan 38- of 44-jarigen en zelfs 20 procent minder voor een uitnodiging tot gesprek.

Personen met een niet-Vlaamse naam kregen gemiddeld 17 procent minder positieve reacties. Maar nu komt er iets vreemds: op Marokkanen (30 procent minder) en Slowaken (26,5 procent minder) zijn veel bedrijven om god weet welke reden niet tuk. Voor Turken en Ghanezen vonden de onderzoekers geen significante discriminatie. Voer voor sociologische analyse en voor psychologisch onderzoek van rekruteerders.

De inzichten uit dit onderzoek zijn niet alleen relevant voor ’t Stad, maar ook voor de veel grotere Parking. Dit onderzoek is een verbeterde versie van dat wat Stijn Baert jaren geleden al uitvoerde in Gent. Nu heeft hij ook gegevens per economische sector. Dat laat toe in een volgende fase per sector de problemen en/of pluspunten te identificeren, overleg te plegen met alle mogelijke betrokkenen en actie te ondernemen om discriminatie terug te dringen. Het was het opzet van bij het begin en schepen voor Gelijke Kansen Karim Bachar maakt zich sterk dat er snel een vervolg komt. Zonder “shamen, blamen of sanctioneren” van bedrijven of sectoren, zoals hij in Het Laatste Nieuws aangaf. Als het maar Vooruit gaat…

Bron: Het Laatste Nieuws, De Standaard, VRT

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.