Diversiteit nog niet voor morgen

De enquête is voor rekening van IBM, dat zich al een tijd op het thema diversiteit profileert. In september lanceerde het bedrijf een aparte website waarop ondernemingen en privé-personen informatie over diversiteit kunnen uitwisselen. Nu tracht de technologiereus met een survey te achterhalen hoe vrouwelijke managers in ons land over hun positie en kansen in het bedrijf denken.

IBM stelt vast dat een magere 23% van deze vrouwelijke managers zelf de toegevoegde waarde van veelzijdig personeel erkent, maar dat het bedrijf waar ze werken nog minder aandacht heeft voor de problematiek: 5 tot 10% zegt te maken te hebben met een specifiek beleid rond diversiteit. Voor de (vrouwelijke!) topmanagers blijkt zo’n beleid niet eens nodig te zijn. Nochtans noemt 80% van de bevraagde vrouwen de veeleer vrouwelijke kenmerken als communicatievaardigheid, samenwerking, organisatie en enthousiasme als de belangrijkste kenmerken van een goede manager noemt (naast het meer ‘mannelijke’ beslissingskracht). Deze groep vindt bovendien dat deze competenties in haar bedrijf niet erkend worden.

De topmanagers (46%) vinden het moeilijk privé-leven en werk in evenwicht te houden, maar niet meer dan één op vier (25%) denkt dat ook het personeel dat evenwicht verloren heeft.

Is dit een gebrek aan erkenning van het probleem? We stellen dit met IBM als een open vraag. In ieder geval zoeken twee op drie bedrijven (66%) wel actief naar oplossingen op het vlak van mobiliteit, zo blijkt ook uit de enquête. Flexibele werktijden, flexibele vakanties, deeltijds werken en telewerken zijn het meest in trek. Een derde van het (vrouwelijk) middelmanagement zegt dat een speciaal trainingsprogramma ook zou kunnen helpen om de privé-werkbalans in evenwicht te krijgen.

Opmerkelijk is dat weinig vrouwelijke topmanagers (29%) en nog minder middelmanagers (10%) deelnemen aan businessnetwerken. Zij vinden dit nochtans allen belangrijk, maar tijdsgebrek (75%) verhindert haar om er werk van te maken. Als de kinderen wachten, is een receptie van weinig betekenis.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.