Dommer door werken onder niveau

ArbeidsmarktAttitudeCompetentiemanagementInstroomJongerenKennismanagementLoopbaanMotivatieOpleidingTraining
Het Nederlandse studententijdschrift Memory Magazine ondervroeg ruim tweeduizend starters, van wie een deel al een baan heeft.
Enkele opvallende cvaststellingen:

 • 62 procent zou ook een lager maandsalaris accepteren voor zijn job.
 • Ruim 55 procent zou genoegen nemen met bruto 200 euro minder.
 • Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht dat het dit jaar langer duurt een baan te vinden dan vorig jaar.
 • Andries de Grip van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) vindt de cijfers niet zorgwekkend. Het is volgens hem vrij gebruikelijk dat pas afgestudeerden bij een eerste baan lager instappen, hoewel het per studierichting verschilt: “Geneeskundestudenten beginnen meestal wel in een passende baan, maar studenten recht, sociale economie en letteren zien we op grote schaal banen onder hun niveau aannemen.”
  Anderhalf jaar na het afstuderen doet 35 procent van de academici en 20 procent van hbo’ers (te vergelijken met Belgische hogeschoolstudenten) dat nog steeds, blijkt uit onderzoek.

  IQ daalt door lage functie

  De Grip raadt aan niet te lang in een ‘te makkelijke’ baan te blijven hangen. Werken onder je niveau kan namelijk leiden tot stigmatisering. “Werkgevers vragen zich dan af of je überhaupt wel goed genoeg bent voor een hogere functie en je kennis en vaardigheden kunnen eronder lijden.”
  Bovendien is uit onderzoek gebleken dat door een té makkelijke baan je IQ daadwerkelijk naar beneden gaat. De Grip: “Liever gezegd: het niveau waarop je werkt kan effect hebben op aspecten die tot je IQ worden gerekend”.
  Uit onderzoek van het ROA onder werknemers die zes jaar of langer onderpresteerden, is gebleken dat hun geheugen en snelheid waarmee gegevens worden verwerkt, waren verminderd en hun verbale vermogen was achteruitgegaan.

  Bron: Intermediair

  HR application & data expert

  Port of Antwerp-Bruges

  HR-manager

  Benelux Unie

  Payroll Manager

  FSMA

  HR Consultant – Recruitment & HR Projects

  Atlas Copco

  Consultant werving en selectie

  UZ Leuven

  Aanmelden

  Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

  HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

  Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

  Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.