Wie thuiswerkt kan zijn/haar werkdag immers indelen in functie van de privé-omgeving. Zo kan je ’s morgens eerst je e-mail verwerken voor je naar kantoor gaat of de kinderen naar school brengen en pas dan vertrekken naar kantoor. ’s Avonds heb je dan weer tijd om lessen of huistaken na te kijken. Of om even boodschappen te doen, zodat je de wachtrijen aan de kassa tijdens het weekend vermijdt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de levenskwaliteit-barometer van de thuiswerkwebsite op 98 procent staat.
De initiatiefnemers zijn tevreden met de respons op deze eerste Nationale Thuiswerkdag. Niet alleen hebben veel organisaties en werknemers zich aangesloten, ook enkele media hebben het initiatief omarmd. Zo zal Tomas De Soete zijn ochtendprogramma ‘Tomas staat op’ van thuis presenteren op donderdag 28 oktober. Polls op de websites van Data News en HR Square bevestigen dezelfde tendensen die meer gedetailleerd uitgesplitst werden in het onderzoek van professoren Walrave en Taskin.
Maar ook werkgeversorganisatie Unizo, vele organisaties uit het middenveld, en de Gouvernement de la Région Walonne staan achter het idee. Dat is niet onbelangrijk, aangezien bedrijfsleiders ook in dit dossier beslissingsnemers zijn. Er werd rond het initiatief ge-sms’t, gediscussieerd op Facebook en gereageerd op het internet. Het is duidelijk dat de discussie leeft.
Ook na 28 oktober moet de discussie verder gezet worden. Zo zal de website www.nationalethuiswerkdag.be blijven aangevuld worden met onderzoeken, casestudies en gerelateerde initiatieven.