Doorbraak e-voting bij sociale verkiezingen?

Doorbraak e-voting bij sociale verkiezingen?
Sociale verkiezingen

Binnen exact een jaar – tussen 13 en 26 mei 2024 – zijn er in ons land sociale verkiezingen. Daarbij wil minstens één werkgever op vijf werken met elektronisch stemmen. Experten verwachten dat minstens de helft van de ondernemingen elektronisch stemmen zal mogelijk maken.

Elektronisch kiezen is al langer mogelijk tijdens de procedure sociale verkiezingen. De wetgever breidde de mogelijkheden drastisch uit in 2019 bij het schrijven van de nieuwe wet sociale verkiezingen voor de verkiezingen van 2020 door onder andere stemmen vanachter de eigen computer op het werk. In 2020 stelden bijna een kwart van de werkgevers (23,3 procent) aan hun overlegorganen voor om te opteren voor het elektronisch stemmen.

Voor de komende verkiezingen verwacht SD Worx een verdere stijging. “Twintig procent van onze klanten tekent nu al in op e-voting. Dit betekent dat er reeds een akkoord over e-voting is of dat de werkgevers erop vertrouwen dat het akkoord er zal komen”, stelt Jan Vanthournout, (SD Worx). “De vraag naar e-voting vanop de werkplek is dit jaar ongezien hoog en zal nog toenemen. In veel ondernemingen is telewerk erg populair. Tijdens de pandemie raakten velen vertrouwd met het gemak van thuiswerk. Niet onlogisch in deze tijden van online bankieren, online shopping en online burgerzaken. Het gebruik van moderne stemvormen zoals e-voting past binnen deze trend. We verwachten dat minstens de helft van alle bedrijven – bij wie e-voting mogelijk is – dit zal voorleggen aan de werknemersafvaardiging.”

Nog in gesprek

“Aangezien een akkoord er pas tegen februari 2024 moet zijn, zijn veel ondernemingen nog in gesprek hierover met hun overlegorganen”, vervolgt hij. “Soms moet het onderwerp nog op de agenda geplaatst worden. We zijn ervan overtuigd dat in de komende weken en maanden nog meer bedrijven kiezen voor de aantrekkingskracht van het elektronisch stemmen. Het alternatief is op papier: ter plekke in een stembureau, ofwel per brief.”

Soms zijn er redenen om geen e-voting te organiseren bijvoorbeeld in ondernemingen waarin geen overlegorganen actief zijn en het dus juridisch niet mogelijk is om e-voting in te voeren, wanneer de IT-infrastructuur het niet toelaat of in ondernemingen waar er tussen werkgever en overlegorganen geen akkoord bereikt wordt omtrent de invoering elektronisch stemmen.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.