Enkele bevragingen hebben ontdekt dat meer dan de helft van de Amerikaanse werkgevers één of andere vorm van flexibel werk aanbiedt, van telewerk tot flexwerk. Maar heel wat werknemers die gebruik maken van die mogelijkheden, zeggen dat ze zich als flierefluiters bekeken voelen. Een studie van Ernst & Young concludeerde dat één op de tien werknemers in de Verenigde Staten negatieve gevolgen ondervond van het ‘nieuwe werken’. Dit komt door de perceptie dat de tijd die men op kantoor doorbrengt, zorgt voor een verantwoordelijker werkgedrag. Door dat stigma maakt slechts 12 procent gebruik van de mogelijkheid tot flexibel werken.
Nochtans zijn de voordelen van tijd- en plaatsonafhankelijk werken talrijk en opnieuw bewezen in een studie van de University of Minnesota en het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Medewerkers die hun eigen werkschema kunnen bepalen, hebben minder stress, minder kans op een burn-out en een beduidend grotere jobtevredenheid.
Het STAR-programma
De onderzoekers volgden een jaar lang 850 medewerkers van een grote onderneming. De helft van hen werkte gedurende de standaard kantooruren. De andere helft nam deel aan het STAR-programma. De deelnemers aan STAR (dat staat voor ‘support, transform, achieve, results’) mochten zelf bepalen waar, wanneer en hoe zij werkten.
Bij aanvang van het STAR-programma werden met het team afspraken gemaakt over schema’s die pasten bij specifieke projecten en het privéleven van de betrokken medewerkers. De medewerkers konden hun eigen uren bepalen, zolang ze hun werk maar gedaan kregen. Om het stigma te breken, kregen managers training. Zij leerden alleen te kijken naar resultaten in plaats van naar loutere aanwezigheid. Bovendien leerden ze meer ondersteunend op te treden voor hun medewerkers.
Werkervaring floreert
In tegenstelling tot wat velen zullen vermoeden, werkten de deelnemers aan het STAR-programma niet minder uren, maar er werkten wel op totaal andere uren. Ook de kwaliteit van het afgeleverde werk veranderde niet door de nieuwe keuzemogelijkheden.
Wat wél veranderde, was hoe die medewerkers zich voelden. Hun welzijn steeg en de flexwerkers hadden het gevoel de dingen beter onder controle te hebben. Bovendien moesten ze niet telkens toestemming vragen voor allerlei zaken, waardoor ze zich als volwassene behandeld voelden en blijer waren met hun job.
Gedateerd arbeidsmodel
Wanneer de flexibiliteit op de werkvloer wordt doorgevoerd, profiteren alle medewerkers daarvan (en ondervinden de werkgevers daarbij geen nadeel). De effecten waren zowel voor mannen als vrouwen van alle leeftijden duidelijk positief. Het onderzoek bewees bovendien dat een organisatie kan veranderen, maar dat zo’n radicale transformatie toch heel wat weerstand zal ondervinden.
Toch is er nood aan verandering. De hedendaagse arbeidsmarkt is georganiseerd naar een model uit de jaren 1950, toen de mannen hele dagen gingen werken en de vrouwen thuis het huishouden deden. Nu we samen met zijn allen aan het werk gaan, is dat model onmogelijk vol te houden zonder ziek te worden of op te branden. Het is hoogtijd om de werkkwaliteit drastisch op te waarderen.
Bron: Bloomberg (bloomberg.com)